Malin fest - oživljavanje povijesti Medulina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sutra će se kod obnovljene medulinske vjetrenjače premijerno održati Malin fest s početkom u 19 sati, a manifestacija će se nastaviti cijelo ljeto, svake srijede.

Program će, u organizaciji Općine Medulin, LAGUR-a Istarska batana i IRTA-e, početi razgledavanjem malina, te prezentacijom prerade žitarica. Nakon toga slijede interaktivne radionice u organizaciji lokalnih udruga Fenoliga, Medulin Art i Luisa Art u kojima će posjetitelji moći naučiti ponešto o običajima i tradiciji ovoga kraja. Članovi Fenolige prikazat će kako se pletu ribarske mreže, te upoznati posjetitelje sa živim organizmima koji obitavaju u medulinskom akvatoriju. Radionicu izrade suvenira za djecu vodit će članovi Medulin Arta, dok će se u sklopu radionice Luisa Arta prikazati osnove izrade i ukrašavanja keramike. S obzirom da je manifestacija namijenjena kako domaćim, tako i stranim posjetiteljima, kojih je u ovom trenutku čak 20 posto više nego lani, cijeli program odvijat će se uz vodstvo na četiri jezika: hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Festival su na današnjoj konferenciji za novinare u Medulinu predstavile medulinska općinska pročelnica Suzana Racan Stern,

voditeljica LAGUR-a Istarska batana Katia Ereš, te koordinatorice projekata i promidžbe u IRTA-i Slavica Tobok Kandić i Morena Milevoj.

- Sve su radionice inspirirane malinom ili životom oko malina da bi se posjetiteljima što više približili tradicijski običaji medulinskog porta. Festival će svojim interaktivnim sadržajem koji sjedinjuje tradiciju i zabavu privući posjetitelje željne drugačije zabave za cijelu obitelj, kazala je Milevoj.

Detaljnije će priču o povijesti malina i braći Pošić predstaviti Istra Inspirit kroz lutkarsku predstavu u režiji Petre Blašković koja počinje u 20.30 sati. Najmlađi će se posjetitelji moći i fotografirati s lutkama te ponijeti sa sobom uspomenu s festivala. Nakon radionica slijedi program namijenjen starijima koji će se moći okušati u plesu pod vodstvom učitelja plesne škole Rosso Latino. Zabava se, najavljuju organizatori, nastavlja uz glazbu DJ-a, te gastronomsku ponudu "sve dok ima gostiju". Tobok Kandić podsjetila je da je suradnja s Općinom počela još lani, nakon obnove mlina, uz predstavu koja se ponavlja i ove godine. "Odlučili smo produbiti priču, uz obilazak vjetrenjače i prezentaciju način prerade žita", rekla je Tobok Kandić.

Katja Ereš kazala je da LAGUR Istarska batana potiče razvoj ribarstva. Drago mi je što se razvijaju ovakvi projekti koji u fokus stavljaju ribarstvo, rekla je Ereš te najavila Malin Medulin fest koji će se održati u prvom tjednu listopada.

- Trajat će četiri ili pet dana, a sadržavat će različite teme, počevši od gastro i dječjeg dana, do folklora i plesa. Bit će to nastavak Malin festa, rekla je Ereš. Reprize Malin festa slijede 2., 9., 16., 23. i 30. kolovoza. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter