Malim vlakićem stazama kažuna, suhozida i šparuga

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Lijepo vrijeme izmamilo je proteklih dana obitelji s malom djecom na otvoreno, a dobra priča privukla ih je u velikom broju u Park kažuna u Vodnjan. Zato se i prvog vikenda akcije "Moj kažun" Grada Vodnjana tražilo mjesto više u vagonima turističkog vlakića koji je sudionike akcije, u sklopu igrokaza "Kako je bilo prije sto lit", vozio do bajkovite crkvice sv. Margarete i lokve Fontana kod Salvele - stazama kažuna, suhozida i šparuga!

Sat i pol programa

U subotu je poslijepodne nakon uvodnog dijela predstave u Parku kažuna, kada posjetitelji i glavni glumac Matija Ljuba, alias Tone, s vlakićem sele na drugu lokaciju, nastao pravi stampedo u nastojanju da se uhvate slobodna mjesta. A kako u vlakić nisu svi ni stali, neki su od roditelja i automobilom krenuli za kompozicijom kroz uske staze omeđene suhozidima.

Nažalost, kako smo doznali iz Grada Vodnjana, zbog sigurnosnih i tehničkih razloga nije moguće zakačiti i treći vagon na vlakić, što znači da će se roditelji i djeca, bude li ovako velik interes vladao i narednih vikenda do kraja svibnja, morati odreći komoditeta i dobro stisnuti na uskim klupama. No, za priču o Tonetu i njegovoj braći, fra Francescu koji čeka graditelje kažuna kod crkvice, o začaranoj Ginevri i mističnoj Loligo, isplati se istrpjeti tiskanje i držanje djece na koljenima. Uostalom, vožnja pitoresknim krajem koji, sudeći prema subotnjim reakcijama, čak i roditelji izuzetno slabo poznaju, svakako je nešto što se mora odraditi na radost djece u narednim vikendima. Cijeli program traje oko sat i pol.

Popravak suhozida

Za razliku od prethodnih godina, 11. akcija "Moj kažun" odvija se bez uobičajenih radionica podizanja i obnove suhozidne gradnje. No, tijekom obilaska crkvice sv. Margarete, iliti Margerite, gdje mistična priča ulazi u sve dublji zaplet, sudionici dobivaju rukavice i priliku da poprave jedan od drevnih suhozida.

Glumačka ekipa

Glumačku ekipu, mahom pulske srednjoškolce, vodi Ljuba, ujedno i autor predstave, a uz njega u duhovitoj i maštovitoj igri sudjeluju i Saša Stepanović, David Rovis, Nikola Dubroja, Matija Milošev, Karla Medakov, Ivana Vrekalić, Lucija Brkić, Mirjana Andrić, Gaia Komšo i Dora Bertonja. U spomenutim ulogama može ih se vidjeti petkom za organizirane skupine uz prethodnu rezervaciju te subotom (još 20. i 27. svibnja) bez najave, od 10 do 17 sati. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter