Malim TZ-ima ukidanje ili udruživanje

Grožnjan razmišlja o združivanju s Oprtljem (M. ANGELINI)
Grožnjan razmišlja o združivanju s Oprtljem (M. ANGELINI)

Najnovijim promjenama zakona o turističkim zajednicama, čiji su prvi obrisi prijedloga predstavljeni prošli tjedan, dalo se naslutiti da se predviđa ukidanje ili udruživanje malih turističkih zajednica koje se ne mogu samofinancirati, odnosno nemaju budžet preko 200 tisuća kuna. U Istri bi to dakle značilo ukidanje TZ-a Barbana, Grožnjana, Kanfanara, Kaštelira-Labinci, Kršana, Motovuna, Oprtlja, Svetvinčenta, Višnjana, Vižinade i Žminja.

- Male turističke zajednice trebale bi se preoblikovati u turističke urede ili se udružiti, kaže Miroslav Dragičević iz tvrtke Horwath Consulting koja pomaže pri izradi tog zakona Ministarstvu turizma. - Što će tim malim turističkim zajednicama veliki marketing?! Oni samo moraju na licu mjesta u odredištu opsluživati goste informacijama, smatra Dragičević. Veli da je budućnost TZ-a u klasterskom udruživanju kao što je to provela Bujština.

Da se ne želi udruživati s niti jednim TZ-om, poručuje načelnik općine Barban Denis Kontošić, koji je godinama lobirao za osnutak lokalnog TZ-a. Ovo područje iz godine u godinu ostvaruje sve veći broj noćenja, međutim ta brojka još uvijek nije dostatna da se TZ samofinancira.

Slično misli i njegov kolega iz Kanfanara Sandro Jurman koji rješenje vidi u tome da mali TZ-i ne izdvajaju novac od članarine i boravišne pristojbe za Hrvatski TZ i županijski TZ, već da im ostane cjelokupan iznos.

O udruživanju već razgovaraju Oprtalj i Grožnjan, potvrdio nam je načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz.

Prije bilo kakve odluke o ukidanju TZ-a trebalo bi se razmotriti koliko je svaki TZ radio, drži turistički konzultant Marino Brečević iz Pule.

Pozitivan primjer TZ-a s malim proračunom koji radi odlične proizvode je TZ-Buzeta, kaže nam pak direktor županijskog TZ-a Denis Ivošević koji zasad nije htio komentirati eventualne promjene u sustavu TZ-a. Ipak, navodi da bi bilo idealno da se, kako je i definirano master planom turizma Istre, TZ-i udruže u klastere kako se novac ne bi neracionalno trošio. (B. BAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter