Malim trikovima protiv masne kose

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Imate problema s masnom kosom i isprobali ste sve moguce šampone i preparate kako bi suzbili mašcenje vlasišta, ali ništa ne pomaže?

Vjerujte, taj problem muci brojne žene i muškarce i nakon što izadu iz puberteta. Postoje razlicite teorije zbog cega se kosa masti. Prema istraživanjima provedenima u SAD-u, mašcenje kose može prouzrociti blaži ili jaci hormonalni poremecaj, stres, kontracepcijske pilule, pa cak i cesto cešljanje kose.

Naime, cešljem ili cetkom za kosu s kojim na neki nacin stružete po vlasištu, skidate masnocu i prenosite ju na vrhove kose. Osim toga, za masnu kosu može biti krivo vlažno vrijeme, masna hrana, cesto prolaženje prstima kroz kosu, te razni preparati za kosu.



Mnogi imaju probleme s mašcenjem kose do te mjere da im ona izgleda masno samo nekoliko sati nakon što su ju oprali. Na žalost, tada ju morate prati svaki dan, jer ne samo da vizualno izgleda poražavajuce, takoder, ima i specifican miris. Na žalost, pranje kose svaki dan i više je nego neprakticno, a šampon najcešce još jace iritira vlasište, što dovodi do još jaceg izlucivanja lojnih žlijezda.

Kako prati kosu

Kada kupujete šampon tražite onaj namijenjen masnoj kosi ili za volumen. Nešto noviji šamponi protiv masne kose imaju manje kemikalija nego oni starije proizvodnje, što bi trebalo smanjiti iritaciju vlasišta. Ispirite kosu u mlakoj vodi jer vruca voda povecava mogucnost mašcenja. Ako je ikako moguce, nemojte upotrebljavati regenerator za kosu, a ako baš morate, nanosite ga samo na vrh kose.

Izmedu pranja, kosu dirajte i cešljajte cim manje. Možete koristiti i vrlo malu kolicinu bebi pudera kako bi vam upio višak masnoce ili sa šamponom u spreju.



Frizura je bitna

Vjerovali ili ne, cak stil frizure koju nosite može utjecati na mašcenje vaše kose. Ako vam se kosa brzo masti izaberite frizuru koju je lako održavati i daje vašoj kosi volumen. Kosa rezana u više slojeva, daje dojam punije kose i iako ce vam biti masna nece se tako doimati.

Izbjegavajte frizuru sa šiškama, jer prvo ce se po njima vidjeti da vam je kosa masna. Maknite kosu s lica što je više moguce, a ako imate dugu kosu, složite ju u rep. Ako je ikako moguce, nemojte upotrebljavati sušilo za kosu, ali ako ne možete bez njega, sušite kosu na nižim temperaturama. Lagane kovrcice ce vam pomoci da kosa bude više u zraku, a ne slijepljena na vlasište, te se nece toliko mastiti.

Domaci recepti

Ako ste izgubili svu nadu u preparate za kosu ili ste voljni isprobati nešto novo i zdravo za kosu, evo nekoliko savjeta.

Uzmite sapun na prirodnoj bazi, rastrgajte ga na komadice i preko noci ostavite u vodi. Zgnjecite da ujutro i ocjedite vodeni dio. U sapun umiješajte puder na bazi biljke acacia concinna i operite kosu.

Takoder, možete prokuhati dvije šake svježe mente u tri decilitara vode i to 20 minuta. Nakon toga, odstranite ostatke lišca tako da tekucinu procijedite, a nju ohladenu pomiješajte sa šamponom. Ukoliko ne želite upotrebljavati regenerator, upotrijebite limunov sok ili jabucni ocat.

Ako želite prirodni losion za kosu u cašu vode umiješajte dvije žlice sladnog octa i malo soli. Tu otopinu umasirajte u vlasište, pustite da stoji sat vremena i isperite u mlakoj vodi, pocešljajte i osušite.


Podijeli: Facebook Twiter