Malim školama u Istri za sada ne prijeti zatvaranje, ali…

Već neko vrijeme laniška škola je "najmanja" u Istri (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Već neko vrijeme laniška škola je "najmanja" u Istri (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Novu mrežu osnovnih i srednjih škola Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, najavljuje već nekoliko godina. Prema posljednjoj najavi, rok s kojim je trebalo započeti s izradom nove mreže škola trebao je biti ovoga proljeća, no s obzirom da županijski Odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu nije dobio upute od resornog ministarstva, u njenu se izradu još nije krenulo.

Aktivnosti na novoj mreži škola

- Neovisno o tome, od gotovo svih istarskih gradova prikupljeni su preliminarni podaci o njihovom viđenju srednjoškolskog obrazovanja na području određenog grada, bez obzira što je osnivač srednjih škola Istarska županija, izjavila je resorna županijska pročelnica Patricia Smoljan. Napomenula je da će se sve aktivnosti na novoj mreži osnovnih i srednjih škola, kada dobiju smjernice ministarstva, raditi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave kao što se to radilo i 2010. godine prilikom donošenja aktualne mreže škola.

Izmjenom Državnog pedagoškog standarda, tada su naime bila utvrđena nova mjerila za ustroj matične škole, s područnim školama i područnim odjelima; broj učenika (najmanje 150 osim OŠ s otežanim uvjetima rada i OŠ koje provode odgoj i obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina), broj učenika u razredu (optimalan 20, najviše 28) i razrednih odjela (OŠ ima najmanje 8 razrednih odjela) i drugo, a koji se moraju postići do kraja 2017. godine.

Zatvaranje prijeti školi u Livadama

Očito je da za sada ne prijeti gašenje malih škola što je dobra vijest jer demografi podsjećaju da škole u malim mjestima znače održanje života, te da njihovo gašenje nepovratno vodi odlasku sve malobrojnijeg stanovništva iz ruralnih krajeva. No izgleda da bi, barem neke od njih, mogle same zatvoriti svoja vrata zbog sve manjeg broja djece.

- Zbog nedostatka učenika, ali i izmjene upisnog područja, za nekoliko godina mogla bi se zatvoriti PŠ Livade. Do promjena dolazi i u PŠ Vrh koja će u predstojećoj školskoj godini vjerojatno imati kombinirana razredna odjeljenja u višim razredima što do sada nije bio slučaj, požalio se v.d. ravnatelja Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet Dario Kukuljan.

Livade koje su u protekloj školskoj godini slovile za najmanju osmogodišnju, ujedno i jedinu istarsku školu s kombinacijom odjela u višim razredima, ove školske godine naime gube "status" osmogodišnje škole i postaju četverogodišnja. U nižim razredima ukupno je upisano šest učenika i oni će nastavu polaziti u Livadama, no zato se viši razredi "gase".

- Upisno područje Livade koje obuhvaća i okolne zaseoke pripaja se oprtaljskoj školi. U Livadama bi u predstojećoj školskoj godini u višim razredima ostao svega 1 učenik, odnosno učenica te će ona polaziti nastavu u oprtaljskoj školi, ističe Kukuljan.

U PŠ Vrh na jesen će u školske klupe ukupno sjesti 31 učenik. Novina je ove godine prijedlog da se spoje razredni odjeli na Vrhu i to 7. i 8. (ukupno pet učenika) te 5. i 6. (ukupno devet učenika).

Trenutno je otvoreno desetak gradilišta

Investicijama u školstvo, u resornom županijskom Odjelu za obrazovanje, nastavljaju pratiti potrebe koje iskazuju škole sukladno osiguranim sredstvima s ciljem poboljšanja pedagoškog standarda. Trenutno je otvoreno desetak gradilišta.

Najveća gradilišta su u Puli gdje radimo kotlovnicu u Žutoj školi za potrebe grijanja Gimnazije, Strukovne škole i Glazbene škole I. M. Ronjgova radi prelaska sa gradskog na prirodni plin, kao i zadovoljavanja svih zakonom propisanih normi te u Bujama gdje se izvode rušilačko pregrađivački radovi kao i elektro radovi u zgradi koju koriste SŠ Vladimir Gortan Buje i Gospodarska škola Buje. Ove su škole do sada radile u suprotnim smjenama, jedan tjedan ujutro, drugi poslijepodne pa ovim radovima želimo svim učenicima kao i djelatnicima, ali i roditeljima stvoriti uvjete za jednosmjenski rad duboko svjesni prednosti koje on donosi, izjavila je resorna županijska pročelnica Patricia Smoljan.

Najmanje područne škole u Istri

Među najmanjim područnim školama u Istri su PŠ Lanišće,  Tupljak, Gologorica i Kašćerga s po četiri učenika, PŠ Livade, Šušnjevica i Pićan sa šest učenika, PŠ Kršan i Peroj sa 7 učenika  te PŠ Momjan s osam učenika.

Osnovaca ukupno više nego lani

U osnovnoškolske klupe diljem Istre, u 46 matičnih škola te 59 područne, kao i dvije posebne za djecu s teškoćama u razvoju, prema privremenim podacima, na jesen će ukupno sjesti 14.805 osnovaca, dvjestotinjak više nego lani, saznajemo od Marije Ivić Kačan, voditeljice Odjela za prosvjetu, kulturu i sport koji djeluje u sklopu županijskog ureda državne uprave.

Manja gradilišta u Istri

Manja gradilišta su u OŠ Vladimira Gortana Žminj, i TOŠ-SEI Novigrad gdje se pregrađuju učionice, zbog većeg broja učenika. U OŠ Ivana Batelića Raša uređuje se knjižnica, u Ekonomskoj školi Pula preuređuje se prostor za jednu novu učionicu i prostor ispitnog koordinatora te nadstrešnicu iznad kotlovnice, u Strukovnoj školi Pula uređuje se prostor kemijskog i frizerskog praktikuma, sanira se dio parketa u TSŠ-SMSI Dante Alighieri Pula te u Glazbenoj školi I. M. Ronjgova uklanja arhitektonska barijera na ulazu u školu za osobe smanjene pokretljivosti. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter