Malim poduzetnicima 119 milijuna kuna

Ilustracija (Jelena PREKALJ)
Ilustracija (Jelena PREKALJ)

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je javni poziv za natječaj za bespovratna sredstva iz ovogodišnjeg programa poticanja poduzetništva i obrta "Poduzetnički impuls", i to za prve dvije od ukupno četiri mjere. Riječ je o mjeri za razvoj mikropoduzetništva i obrta te o mjeri za jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika. Obje mjere ukupno su teške bespovratnih 119,4 milijuna kuna koje će dobiti oni poduzetnici i obrtnici čiji prijavljeni projekti budu ocijenjeni najperspektivnijima. Na natječaj se mogu javiti svi poduzetnici pa i početnici koji od objave javnog poziva posluju najmanje tri mjeseca.

Prema riječima Nadice Žužak, načelnice Sektora za obrt, roka za podnošenje prijava nema jer će javni pozivi biti otvoreni do iskorištenja sredstva. Tako je unutar prve mjere za razvoj mikro poduzetništva predviđeno dodijeliti ukupno bespovratnih 26 milijuna kuna, i to za mikro poduzetništvo i obrt 11,6 milijuna, za poduzetništvo kreativnih industrija 3 milijuna, za mlade i početnike u poduzetništvu 5,8 milijuna, za zadružno poduzetništvo dva milijuna te za jačanje poslovne konkurentnosti klastera tri milijuna. Unutar druge mjere, teške 93,4 milijuna kuna, za jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika predviđeno je 40,5 milijuna, a za poticanje konkurentnosti subjekata malog gospodarstva 52,9 milijuna. Od toga po četiri milijuna ići će za tzv. program "1000 bazena za hrvatski turizam" te za poticanje inovativnog poduzetništva.

U Ministarstvu ističu da će ove godine procedura dobivanja bespovratnih sredstva biti pojednostavljena i ubrzana, a najveća novost je u tome što će biti smanjen broj dodijeljenih potpora, ali će zato biti povećan njihov pojedinačni iznos. Naime, provedene ankete su pokazale da dodijeljene vrijednosti prošlogodišnjih potpora nisu imale nikakav ili su pak vrlo mali učinak na pomak u poslovanju poduzeća. (V. KAPELOTO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter