Maliki: Katar i S. Arabija financiraju pobunjenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Irački premijer Nuri al-Maliki optužio je Saudijsku Arabiju i Katar da otvoreno financiraju sunitske pobunjenike protiv kojih se bore njegovi vojnici u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbar.

Snage sigurnosti od siječnja se bore protiv pripadnika Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u dva glavna grada pokrajine Anbar, Faludži i Ramadi. Sukobi su se žestoko rasplamsali nakon uhićenja jednog od vodećih sunitskih političara u prosincu i uklanjanja protuvladinih prosvjednika s ulica, što je potaknulo revolt i a pripadnicima ISIL-a omogućilo da uspostave svoja uporišta u Faludži i Ramadi.

Malikijeve izjave odraz su iračke bojazni od sunitskih arapskih država u trenutku kad pokušava istaknuti svoje stajalište branitelja većinske šijitske zemlje prije izbora koji će se u toj zemlji održati krajem travnja.

Nasilje je eskaliralo u posljednjih 12 mjeseci. ISIL je polovinom prošle godine pokrenuo niz samoubilačkih bombaških napada, a Maliki je polovinom veljače u jednom govoru kazao da Saudijska Arabija i Katar nude novac za novačenje boraca u Faludži.

Više od 700 ljudi ubijeno je u veljači u nasilju u Iraku. Tijekom prošle godine u Iraku je ubijeno gotovo 8.000 ljudi, najviše od 2008.

U nedjelju su u južnome iračkom gradu Hilli u napadu bombaša samoubojice koji je vozio minibus prepun eksploziva smrtno stradale 32 osobe, a ranjeno ih je 147, izvijestili su policijski i bolnički izvori. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter