Maligne bolesti postat će prvi uzrok smrtnosti

Dragan Trivanović (N. L.)
Dragan Trivanović (N. L.)

"Već dugo ustanove u sustavu javnog zdravstva, kao i onkološke i hematološke udruge najavljuju da dolazi vrijeme epidemije malignih bolesti. One su na visokom drugom mjestu u incidenciji i prevalenciji kao i smrtnosti, unatoč značajno većem novcu koji se ulaže u prevenciju, dijagnostiku i liječenje", upozorava dr. sc. Dragan Trivanović, šef onkologije i hematologije i v.d. rukovoditelja Djelatnosti za internu medicinu u pulskoj bolnici.

U organizaciji Zaklade Onkologija za Istarsku i Primorsko-goransku županiju u HGK-Županijskoj komori u Puli stotinjak liječnika i medicinskih sestara iz cijele Istre koji rade u sustavu obiteljske medicine nedavno je pohađalo stručnu onkološku edukaciju.

- Smatra se da će 2030. godine maligne bolesti u zapadnoj Europi, SAD-u i Japanu biti prvi uzrok smrtnosti i otvoreno se postavlja pitanje - što se događa?… Potrebno je dodatno uključivanje, i to sada, u dijagnostiku, liječenje i pomoć onkološkim bolesnicima. Upravo su to razlozi zašto se osnivaju udruge i druge organizacije mimo sustava, kao što su Zaklada Onkologija i palijativni tim Istarske županije, ističe dr. Trivanović.

Godine 2008. od raka je diljem svijeta bolovalo 12,7 te umrlo 7,9 milijuna ljudi, a 2030. godine predviđa se čak 16 milijuna oboljelih i 12 milijuna umrlih. U Hrvatskoj je 2011. oboljelih 20.510, a godinu kasnije od različitih oblika raka umrlo je 13.650 osoba, što je 26,7 posto svih umrlih. U Istarskoj županiji novotvorine su s udjelom od 30 posto drugi uzrok smrti.

Najviše istarskih građana umire od raka grkljana, bronha i pluća (141), debelog crijeva (65) te raka dojke (58). Novih je bolesnika 2011. godine evidentirano više od tisuću.

- Dolazi vrijeme ciljane personalizirane terapije gdje se tzv. pametnim lijekovima točno gađa poremećeni dio u funkcioniranju stanice koji je doveo do raka i koji ga održava. (D. PALIBRK)

OPŠIRNO O OVOJ TEMI U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter