Mali žaknići priveli kraju glagoljašku Odiseju

U freskoslikarskoj radionici žaknići izrađivali freske (G. ČALIĆ ŠVERKO)
U freskoslikarskoj radionici žaknići izrađivali freske (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Glagoljica je veliki kulturni potencijal koji u jednom dobrom dijelu može pokrenuti turizam, ali i neke druge segmente s obzirom na turističku egzotiku ovog starog hrvatskog pisma i njegovu prihvaćenost u cijeloj Europi, istaknuo je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić na završnoj svečanosti Male glagoljske akademije "Juri Žakan" koja je u svom 23. sazivu okupila šezdesetak šestaša iz petnaest hrvatskih osnovnih škola.

Glagoljaški Roč pune je 23 godine žarište hrvatske kulture za mlade naraštaje, rekao je buzetski gradonačelnik te izrazio zadovoljstvo što su mali žaknići uz nova znanja o glagoljici, uspjeli upoznati ljepote unutrašnje Istre, što je MGA u više od dva desetljeća uspjela opstati kao jedini državni program takve vrste te što se posljednjih godina otvara za sve mlade ljude, od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Oganizatori Male glagoljske akademije "Juri Žakan", čiji je osnovni cilj učenje glagoljice i proučavanje glagoljske materijalne i nematerijalne kulture, su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Suorganizator je Grad Buzet, a provoditelj OŠ "Vazmoslav Gržalja" Buzet. Agencija za odgoj i obrazovanje podupire natjecanja i smotre, a uz Novigradsko proljeće, rekao je v. d. ravnatelja OŠ "Vazmoslav Gržalja" Buzet Dario Kukuljan, MGA je jedna od dvije smotre takve vrste u Istri koja je financirana na državnoj razini. Koordinatorica MGA-a Iva Đorđević Nemec zahvalila se svima koji su glagoljsku akademiju podržali financijski, ali i srcem.

- Veliki je izazov bio krenuti na ovogodišnje putovanje, ali kao najhrabriji pustolovi krenuli smo u tu avanturu i započeli sedmodnevnu Odiseju, poručila je Dorđević Nemec. Sve ono što su tijekom sedmodnevne akademije naučili, žaknići su pokazali na dojmljivoj predstavi inspiriranoj temom ovogodišnjeg saziva "Putovanje". Predstavili su svoj rad u radionicama, Roč su pretvorili u veliku pozornicu na otvorenom. Doista brojne posjetitelje proveli su kroz sedam postaja, te ih vremeplovom vratili u srednji vijek, u doba glagoljice, liturgijskih i biblijskih tekstova, doba sv. braće Ćirila i Metoda i prvih tiskara. Putovalo se na završnoj svečanosti Istrom poviješću, radionicama, znanjem i maštom, a svemu tome poveznica je bila čarobno pismo - glagoljica. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter