Mali žaknići iz čitave Hrvatske stižu u Roč

U Roču uče glagoljicu, staro hrvatsko pismo (G. Č. Š.)
U Roču uče glagoljicu, staro hrvatsko pismo (G. Č. Š.)

Mala glagoljska akademija "Juri Žakan" Roč u nedjelju otvara svoja vrata, a u svom 24 sazivu od 26. lipnja do 3. srpnja okupit će šezdesetak učenika šestih razreda iz petnaest hrvatskih škola te petnaest učitelja hospitanata koji će se tijekom sedam dana stručno usavršavati kroz  radionice i kulturno- umjetničke programe. Ročka akademija državna je škola učenja glagoljice, jedina takve vrste u Hrvatskoj. Organizatori su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje, suorganizator Grad Buzet, a provoditelj Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet.

Učenje glagoljice

- Osnovni cilj MGA je učenje glagoljice i proučavanje glagoljske materijalne i nematerijalne kulture, a tema ovogodišnjeg saziva je Glagoljski inicijal, istaknula je voditeljica i koordinatorica MGA Iva Nemec. Izvršna organizatorica je Maristela Rabak Tomašić.

Mali žaknići raditi će u radionicama; grafičko - scenografskoj čija je voditeljica Živa Kutnjak, literarno - scenskoj voditeljice Maje Stanković, literarno - novinarskoj koju vodi Daria Škrinjar, povijesnoj čiji je voditelj Žarko Berić, freskoslikarskoj pod vodstvom Harija Vidovića te likovno - keramičarskoj voditeljice Zlate Tomljenović. Predviđena je i radionica za ostale znatiželjnike tako će scensko glagoljanje u srijedu 29. lipnja za sve zainteresirane koji u 10 sati dođu u Roč voditi dramska pedagoginja Iva Nemec. Himnu MGA potpisuju Toni Pernić i Danijel Načinović, promotivni video i letak Irin Stošić, a vizualni identitet Bojan Đorđević.

Predavanja po Roču

Održat će se i Kantunići, edukativni kutci, predavanja na raznim lokacijama Roča; Josipa Bratulića na temu "Sveta Braća Ćiril i Metod - Moravska misija (863. -2013.)" te Frana Para "Izum tiskarstva / glagoljsko tiskarstvo (predstavljanje replike Gutembergove preše)". Predstavit će se književnik Vlado Pernić i pripovijedati priče iz knjige "Legende istarskog sjevera".

Predviđeno je i nekoliko predstava; Čarolija crnog vrta, mjuzikl OŠ Mate Balote Buje i Mitska bića Istre Istra Inspirita, obje na otvorenju MGA, potom Obiteljski portret iz radionice Laboratorij suvremenog kazališta KRILA iz Rijeke u izvedbi buzetskih osnovaca. Predstavu Muha u ustima izvest će članovi Dramske skupine OŠ Vladimira Nazora Pazin. Mila Vila svaku će večer pripovijedati jednu starohrvatsku bajku, a koncert će održati školski Error band. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter