Mali zadrugari ubrali 750 kilograma maslina

Štand višnjanskih zadrugara (M. RIMANIC)
Štand višnjanskih zadrugara (M. RIMANIC)

Na Fešti od fruti predstavila se zadruga učenika Osnovne škole Jože Šurana iz Višnjana. Na njihovom štandu postavljenom u razredu nekadašnje škole u Kadiru učenice Paola Ukušić Aurora Zorko i učiteljica Anita Jakac izložile su proizvode nekih djelatnosti kojim se bave mladi zadrugari. Paola u zadruzi izrađuje maslinovo ulje, nakit i mirisne vrećice od lavande, a njena kolegica Aurora uz izradu mirisnih vrećica voli peći kekse od lavande. Osim suvenira i nakita, izrađenih uglavnom od drva, ali i nekih drugih materijala, na svom su štandu nudile osušeni šipak i bazgu za pripremu čajeva. Višnjanski zadrugari na Fešti od fruti nudili su i maslinovo ulje iz vlastite proizvodnje.

Naime, višnjanska školska zadruga ima maslinik s 40 stabala u kojem su ove godine zadrugari ubrali 750 kilograma maslina, kaže učiteljica Jakac dodajući kako će se pravi urod vidjeti tek nakon prerade ubranih maslina. Zadruga učenika Osnovne škole Jože Šurana koja djeluje u Višnjanu i Vižinadi ima šest sekcija sa stotinjak članova. To su uz maslinare, cvjećarsko-voćarska sekcija, sakupljači ljekovitog bilja, zatim čuvari baštine, ekološka grupa i sekcija dizajnera tekstila, a u nižim razredima djeluju mali kreativci.

Anita Jakac već 10 godina vodi zadrugu kroz koju je do sada prošao veliki broj učenika, a znanja i vještine koje su stekli u zadruzi pružili su im, uz radne navike, kreativno razmišljanje i mogućnost boljeg poznavanja svijeta koji ih okružuje. Budući da su aktivnosti zadruge brojne Jakac nastoji svake godine promovirati i afirmirati po jednu sekciju, koju predstavlja na školskim smotrama i smotrama mladih poduzetnika na županijskoj i državnoj razini. Isto tako na specijaliziranim manifestacijama, poput ove izložbe voća u Kaldiru, zadrugari se predstavljaju aktivnostima koje su tematski najbliže temi manifestacije na kojoj sudjeluju.

U Kaldiru su, osim po maslinovom ulju, posebno bili zapaženi po ljekovitom bilju koje zanima mnoge učenike. "U školi imamo kamenjar s ljekovitim biljem, ali i dosta grmova lavande od koje dijelom ekstrahiramo ulje, a ostatak cvjetova pakirano u mirisne vrećice", kaže učiteljica Jakac. Posebno je veseli to što doista veliki broj učenika pokazuje zanimanje za aktivnim sudjelovanjem u radu zadruge. Na pitanje to zadrugari rade sa svojim proizvodima, Jakac odgovara kako mnoge od tih proizvoda škola koristi kao poklone za svoje goste i suradnike, a čajeve do ljekovitog bilja uglavnom predstavlja na školskim prezentacijama. Uskoro će zadruga u Vižinadi, u školskom vrtu, zasaditi ljekovito bilje kako bi ga i tamošnji učenici naučili raspoznavati i koristiti, a u konačnici bolje upoznati prirodu koja ih okružuje. (M. RIMANIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter