Mali trikovi za sjajnu kosu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ironicno, stvari koje cinimo kako bi nam kosa bila sjajna mogu je na kraju i dugorocno oštetiti i ostaviti bez sjaja. Peglanje kose, recimo, zagladuje kosu i daje kosi sjaj, ali samo privremeno, dok dugotrajno oštecuje i isušuje kosu.

Sjajna kosa je svojevrsna opticka iluzija koja ima veze s time kako svjetlo "pogada" kosu i reflektira se od nje. Tamna kosa obicno izgleda sjajnije od svijetle, a isto je i s ravnom kosom u usporedbi s kovrcavom. To je zato što su ravne vlasi savršeno "posložene" da bi uhvatile svjetlo (zato žene vole pegle za kosu).



Postoji nekoliko stvari koje ce pomoci da i vi imate savršene, sjajne pramenove, a zna se da nikad ne možemo biti dovoljno bogati ili imati presjajnu kosu.

1. Kosu nemojte precesto prati. Najcešce svaki drugi ili treci dan. Nakon šamponiranja kosu isperite toplom vodom. Toplina ce pomoci da se šampon razvodni i ispere do kraja, što je bitno.

2. Nakon šamponiranja gornji sloj vlasi je suh, pa je nanošenje regeneratora ili intenzivne njege za kosu neophodno. Regenerator nanesite nekoliko centimetara od tjemena. Regeneracija je najbitnija na vrhovima kose, nemojte ga nanositi na tjeme jer vam može zacepiti folikule kose.

3. Kosu s regeneratorom rašcešljajte plasticnim cešljom sa širokim zupcima. Izbjegavajte cešljeve s gumenim završetkom na zupcima, jer vlasi mogu zapeti za njih i otrgnuti se ili cak išcupati iz korijena.

4. Regenerator u kosi ostavite što je dulje moguce, najmanje tri minute.

5. Kosu isperite hladnijom vodom, blago trljajuci samo vlasište. Hladna voda ce pomoci zagladiti vlasi kosa ce izgledati sjajnije i nece biti toliko lepršava.

6. Za ekstra hidrataciju i glatkiju kosu pranje završite regeneratorom koji se ne ispire. On pomaže zadržati vlagu, stvara zaštitnu barijeru i dodaje sjaj, istovremeno održavajuci kosu zdravom i vitalnom.

7. Svakodnevni regeneratori možda ne obnavljaju dovoljno nutrijente potrebne zdravoj kosu, pa barem dva puta mjesecno koristite intenzivnu njegu za kosu (maske, kreme...). Intenzivna njega obnavlja vitalne proteine i aminokiseline koje gubimo prilikom feniranja te utjecaja sunca i vjetra na kosi. Intenzivna njega uvijek mora ukljucivati toplinu (stavite plasticnu kapicu, ili kosu umotajte folijom i zagrijte je fenom) jer tek tada potpuno djeluje.

8. Feniranje kose toplim zrakom isušuje kosu. Feniranjem hladnim zrakom jednako cete je osušiti, ali je necete toliko isušiti. Ionski fenovi zahvaljujuci negativnim ionima zagladuju površinu vlasi pa ce kosa izgledati sjajnije i nece biti toliko lepršava.

9. Zamijenite svoju plasticnu ili metalnu cetku onom s prirodnom dlakom, najbolje veprovom. Ona ce rasporediti prirodnu masnoce kose jednakomjerno cijelom duljinom vlasi.

10. Kako biste dobili najveci moguci sjaj svoje kose izbjegavajte proizvode na bazi alkohola (osobito pjene za kosu) jer isušuju kosu. Radije prokušajte koristiti kremu, serume ili silikon koji ce zagladiti vlas bez isušivanja.


Podijeli: Facebook Twiter