Mali trgovci: Zbog TDR-a 5.000 otkaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali trgovci nezadovoljni su novim ugovorima o prodaji s Tvornicom duhana Rovinj (TDR) koji su trebali stupiti na snagu 1. sijecnja, a kojima ih TDR, kako kažu, ucjenjuje niskim rabatom.

Stoga je dio malih trgovaca na svoja prodajna mjesta izvjesio natpise kojima upozoravaju da se kod njih ne mogu kupiti TDR-ove cigarete, odnosno da se mogu kupiti do isteka zaliha.

Mali trgovci tvrde da im je tim ugovorima osnovna marža za kupnju TDR-ovih proizvoda smanjena s 4,4 posto na 1,5 do 2 posto, dok se sve ostale naknade s trgovcima dogovaraju posebno. Buduci da kioscima cigarete uz bonove za mobitele i novine cine 90 posto prodaje, mali trgovci kažu da ce takvi ugovori rezultirati zatvaranjem 2.000 prodajnih mjesta te oko 5.000 otkaza.

Ne mogu vracati proizvode

U Udruženju malih trgovaca, koje prema procjenama ima oko 1.500 clanova, upozoravaju i da moraju držati i TDR-ove brendove koji se ne prodaju, osigurati im policu, platiti ih, a ni nakon isteka tri mjeseca ne mogu ih vratiti niti prodati na akciji.

Divna Trstenjak u ime sekcije Kiosci Udruženja malih trgovaca Zagreba istice da im na šteki cigareta TDR-a, koja stoji 180 kuna, s novim rabatima zarada iznosi svega tri kune minus neporezna i druga davanja, a na šteki konkurencije od primjerice 170 kuna zarade 23 kune.

TDR želi preko malih trgovaca izbaciti konkurenciju, smatra Trstenjak napominjuci da, kada zatvore male trgovce, izbacili su i konkurenciju.

Voditelj ureda za odnose s javnošcu Adris grupe Predrag Grubic istice pak da su se TDR-u dramaticno promijenili uvjeti poslovanja, da njihovu prodajnu politiku diktiraju tržišni uvjeti te su u skladu s tim promijenili svoju prodajnu politiku, pa tako i model obracuna visine naknade trgovcima.

Dodaje da im je prodajnu politiku odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

TDR: Posljedica povecanja trošarina

Grubic kaže da se ne radi ni o kakvom sukobu TDR-a i dijela malih trgovaca, vec malog TDR-a i globalnih tvrtki koje su nametnule nove tržišne okolnosti.

TDR-u su se dramaticno promijenili uvjeti poslovanja i nije više u stanju snositi teret prema trgovcima i prema proizvodacima duhana, kazao je Grubic navodeci da su unazad dvije godine iz TDR-a upozoravali na posljedice koje se sada dešavaju.

- Upozoravali smo da ce uslijed povecanja trošarina, koje su unazad dvije godine povecane za 56 posto, na gubitku biti i potrošaci, trgovci te kooperanti, da ce izostati punjenje državnog proracuna te da ce doci do povecanja sivog tržišta, kazao je.

Što se tice spomenute TDR-ove socijalne neosjetljivosti i odgovornosti za 5.000 radnih mjesta, Grubic je rekao da Adris grupa zapošljava cetiri tisuce zaposlenika, da unatoc krizi nisu otpustili ni jednog radnika niti smanjivali radno-socijalna prava.


Podijeli: Facebook Twiter