Mali trgovci i TDR i dalje u ratu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvornica duhana Rovinj nastavlja odbijati pregovore s malim trgovcima u Hrvatskoj koji od pocetka godine bojkotiraju prodaju TDR-ovih cigareta u svojim prodavaonicama. Samo u splitskoj regiji TDR-ov promet s malim trgovcima smanjen je 30 posto, izvijestio je u nedjelju Savez udruga malih trgovaca, kojih u Hrvatskoj ima oko 1.500, a zapošljavaju više od 4.500 radnika.

Mali trgovci bojkotiraju TDR zato što im je u novim ugovorima ponudio rabat od samo dva posto, umjesto prijašnjih oko pet posto, a oni smatraju da ih to vodi u propast.

- TDR-ovi rabati u BiH i Srbiji trenutacno se krecu izmedu 4,5 i 6,5 posto, tvrdi predsjednik Saveza Boris Listeš, i smatra da TDR primjenjuje dvostruke standarde. Smanjivanjem rabata u Hrvatskoj TDR ce zaraditi dodatnih 70 milijuna kuna, što mu otvara prostor za još stimulativniju politiku rabata u susjednim zemljama, u kojima nema dominantnu tržišnu poziciju kao u Hrvatskoj, tvrdi Listeš.

Listeš kaže da u iduca dva tjedna ocekuje odgovor Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, kojoj su mali trgovci prijavili TDR zbog "zloupotrebe dominantnog položaja" u Hrvatskoj i dovodenja malih trgovaca pred svršeni cin. Listeš tvrdi da su uredi predsjednika Josipovica i premijerke Kosor porucili malim trgovcima da "pozorno prate razvoj situacije, a u cilju ravnopravnosti tržišnog natjecanja i zadržavanja radnih mjesta".

 


Podijeli: Facebook Twiter