Mali traži vojnu pomoć zbog islamista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali je od Ujedinjenih naroda zatražio da odmah odobre mandat međunarodnim snagama da mu pomognu u vraćanju nadzora nad sjeverom te zemlje koji je sada pod nadzorom islamističkih militanata i trgovaca drogom, rekao je u ponedjeljak u New Yorku francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Mali od Vijeća sigurnosti UN-a zatražio donošenje rezolucije po Poglavlju 7 za davanje mandata međunarodnim snagama da "pomognu vojsci Malija da ponovno osvoji okupirana područja na sjeveru Malija".

"Više mjeseci Mali je suočen sa sigurnosnom krizom bez presedana na sjevernim područjima i okupirale su ga oružane skupine među kojiam su teroristi, trgovci drogom i sve vrste kriminalaca", pročitao je Fabius novinarima dijelove pisma.

Fabius je rekao da će se o zahtjevu Malija razgovorati u srijedu tijekom Opće skupštine UN-a na sastanku na visokoj razini posvećenom stanju na području Sahela.

Mali se našao u kaosu u ožujku nakon što je vojska svrgnula predsjednika što je ostavilo prazninu u vlasti koja je omogućila pobunjenim Tuarezima da zauzmu gotovo dvije trećine zemlje. Islamističke skupine, od kojih su neke povezane s al Kaidom, potom su preotele vodstvo nad pobunjenima na sjeveru i uvele stroge islamske zakone.

Nije vjerojatno da će Vijeće sigurnosti dati mandat ECOWAS-u da vojno intervenira dok ne iznese detaljniju strategiju, uključujući broj vojnika i troškove operacije.

Francuska, nekadašnji kolonijalni gospodar Malija, obećala je pružiti logostičku potporu i dijeliti obavještajne podtake u budućoj intervenciji u Maliju ali je isključila slanje vojnika dijelom i stoga što sjevrenoafrički ogranak al Kaide drži francuske taoce. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter