Mali sajam starina u Rovinju

Starine u Rovinju privukle mnoge (N. O. R.)
Starine u Rovinju privukle mnoge (N. O. R.)

Na Uskrsni je ponedjeljak u Rovinju otvoren prvi ovogodišnji Mali sajam starina, ovog puta u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta. Desetak provjerenih, kao i znanjem te umijećem oboružanih izlagača, pridošlih iz svih dijelova Istre, pa i obližnje Rijeke i Opatije,   na kamenom su platou, ujedno i najatraktivnijem dijelu kamene i vijugave starogradske Ulice Edmonda de Amicis,a izložili razne i različite predmete i stvari iz "bakine škrinje".

Njihova raznolikost, kao i uporabna odnosno estetska vrijednost mamila je poglede i znatiželju posjetitelja baš kao i znanje staretinara u čijem je društvu, i uz objašnjenje o kakvom se točno predmetu radi, njegovom porijeklu, vrijednosti i načinu nabavke, vrijeme prolazilo u hipu.

A imalo se tu što i vidjeti, doživjeti i kupiti. Od porculanskih tanjura i servisa za čaj i kavu, preko venecijanskih ogledala i lustera, srebrnih svijećnjaka, samostojećih ura, značaka i novčića pa do uistinu pravih raritetnih predmeta poput ručnog gramofona (koji radi) s početka XX. stoljeća.

Po riječima Melite Jurkote, voditeljice Malog sajma starina-Piccola fiera dell’ antiquariato, namjera je organizatora ponuditi građanima, ali i brojnim gostima, novu, bogatiju i sadržajniju kulturnu ponudu grada, ali i razlog više zbog kojeg će ga se barem jednom mjesečno i doći pogledati. Po riječima Jurkote, to će biti moguće svake prve nedjelje u mjesecu, odnosno tijekom srpnja i kolovoza svake nedjelje. (Zapisala i snimila N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter