Mali ribari izbrisani iz hrvatskih propisa

Mali ribari ne mogu obnoviti dozvolu (M. MIJOŠEK)
Mali ribari ne mogu obnoviti dozvolu (M. MIJOŠEK)

"Mali ribari koji ovih dana pokušavaju produžiti dozvole u pravilu bivaju neugodno iznenađeni saznanjem da se od konca veljače više neće moći baviti tom vrstom ribolova, barem većina njih, jer ne ispunjavaju propisane kriterije.

Zbog usklađivanja hrvatskih propisa o ribarstvu s europskima, kategorija malog ribolova bit će u potpunosti izbrisana, a tisuće malih ribara s otoka i priobalja koji su do sad mrežama i drugim alatima dnevno smjeli loviti do pet kilograma ribe, za vlastitu prehranu i popunjavanje kućnog budžeta, od 1. ožujka u ribolov će smjeti jedino kao sportski ili rekreativni ribolovci.

Izuzetak od ukidanja malog ribolova vrijedi jedino za stanovnike otoka i poluotoka Pelješca, čije dozvole ostaju na snazi, ali samo do kraja 2014. godine.

Kategorija malog ribolova pri tom mijenja naziv u mali obalni ribolov, a s nazivom se mijenjaju i pravila igre, odnosno mogućnost sudjelovanja u malom obalnom ribolovu.

Malim obalnim ribolovom od 1. ožujka ove godine smjeti će se baviti samo oni koji imaju važeću dozvolu za mali ribolov, i to pod uvjetom da imaju navršenih 60 godina života, te da im osobni dohodak u prethodnoj godini nije bio iznad 50 posto proračunske osnovice, što za 2013. godinu znači da nije smio biti viši od 1.660 kuna.

Takve odredbe znače praktično ukidanje malog ribolova, zbog svoje restriktivnosti, pa se procjenjuje da će od oko tri i pol tisuće malih ribara na području, primjerice, Primorsko-goranske županije, svega nekoliko stotina zadržati pravo na obavljanje malog obalnog ribolova. Time će zasigurno nestati dio tradicije priobalja i otoka. (M. GLAVAN/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter