Mali ribari financirat će se europskim novcem

LAG je organizacijska forma važna za povlačenje novca (Milivoj MIJOŠEK)
LAG je organizacijska forma važna za povlačenje novca (Milivoj MIJOŠEK)

Medulinski načelnik Goran Buić predsjednik je novoutemeljene Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) Istarska batana koju su proteklog tjedna u Medulinu osnovali gradovi Rovinj i Vodnjan te općine Medulin, Marčana, Svetvinčenat, Ližnjan, Kanfanar, Fažana, Bale i Barban. Za zamjenicu predsjednika LAGUR-a izabrana je Martina Čekić Hek, pročelnica rovinjskog Odjela za proračun, gospodarstvo i europske fondove.

Južna Istra

Na osnivačkoj skupštini sudjelovalo je 40-ak ribara, čijih je pet zastupnika u Upravnom odboru, gdje su još po tri predstavnika jedinica lokalne samouprave i civilnog sektora. Cilj osnivanja ove grupe je razvoj ribarstva na području južne Istre. Osim toga, malim se ribarima otvara mogućnost financiranja putem europskih fondova.

- Formiranjem LAGUR-a ribari, ali i cjelokupna zajednica vezana uz ribarstvo, imaju priliku povećati svoju konkurentnost, bilo da je riječ o izgradnji infrastrukture ili o preradi ribe, opremi za izlov, obnavljanju flote, odnosno programima vezanim uz rast konkurentnosti na našem području. Sada čekamo registraciju na razini resornog ministarstva, da bismo onda dobili novac za izradu strateškog dokumenta koji će definirati što ćemo sve moći kandidirati na fondove Europske unije. Ključno je da predstavnici ribarskog sektora budu uključeni u izradu tog plana i kažu svoje potrebe, i na osnovi toga će LAGUR moći dobiti sredstva iz EU-a, rekao nam je Buić. Napominje da nije nužno da svaki ribar bude član Skupštine, nego da na njegovom području postoji LAGUR.

Alat za novac

LAGUR Istarska batana kani putem natječaja Ministarstva poljoprivrede izraditi Lokalnu razvojnu strategiju u ribarstvu kojom će se definirati razvitak ribarskog sektora. Sve aktivnosti financirat će se sredstvima Europske unije, a sukladno Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske 2014. – 2020.

LAGUR se osniva radi povećanja zaposlenosti i teritorijalne kohezije, društvene uključenosti, te pružanja podrške pri zapošljavanju u obalnim i kontinentalnim zajednicama koje ovise o ribolovu i akvakulturi. Važno je istaknuti da će Grupa moći povući sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo koji potiče lokalni razvoj koji provodi zajednica. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter