Mali objavio rat teroristima zbog sukobe u Kidalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali će se "bespoštedno obračunati" s teroristima koji su u subotu napali njegove vojnike u Kidalu, rekao je u nedjelju malijski premijer Moussa Mara koji boravi u posjetu sjeveru zemlje.

"Teroristi su objavili rat Maliju i Mali je dakle u ratu s teroristima", rekao je Mara u telefonskom razgovoru iz Gaa, na sjeveroistoku zemlje. Odgovarajući na pitanje govori li o tuareškim pobunjenicima koje je vlada optužila za krvave sukobe, rekao je: "Onaj tko napadne Republiku je terorist, bez obzira odakle dolazi i gdje živi. Dakle, bespoštedno ćemo se obračunati s tim teroristima".

U sukobima malijskih vojnika i naoružanih osoba u Kidalu u subotu je poginulo 36 ljudi, među kojima osmorica vojnika, priopćila je vlada u nedjelju optuživši tuareške pobunjenike skupine MNLA-e i "terorističke skupine" da drže tridesetak talaca. U subotu su u Kidalu malijski vojnici napali "MNLA (Nacionalni pokret za oslobođenje Azavada) kojima su pomagali pripadnici terorističkih skupina", rekao je u priopćenju malijski ministar obrane i ratnih veterana Soumeylou Boubeye Maiga.

"Tijekom sukoba, malijske oružane snage su imale osam poginulih i 25 ranjenih a među napadačima je zabilježeno 28 mrtvih i 62 ranjenih", rekao je. U nedjelju ujutro je čelnik pokrajine Kidala izjavio za AFP da se "od subote tridesetak agenata vode kao nestali. Ne znamo ništa o njima", dodajući da među njima ima civila i vojnika. Sukobi su izbili dok malijske snage djeluju u okviru "osiguravanja posjeta premijera (Mousse Mare) i njegova izaslanstva u Kidalu", istaknuo je ministar obrane.

U noći na nedjelju mir se vratio u Kidal, rekao je čelnik UN-ovih snaga u Maliju (MINUSMA). Između 2012. i 2013. regije Kidal, Gao i Timbuktu bile su gotovo deset mjeseci u rukama naoružanih skupina, u kojima su bili i islamisti povezani s Al Kaidom. Islamisti su protjerani iz velikih gradova u međunarodnoj vojnoj operaciji početoj u siječnju 2013. na francusku inicijativu. Islamisti su oslabljeni ali su i dalje prisutni na sjeveru zemlje, gdje redovito izvode ubojite napade. Malijska država zapravo nikada nije preuzela nadzor nad Kidalom i nad okolicom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter