Mali obalni ribolov u Istri nakon reforme spao na 11 ribara

Tradicijska grana nije prijetnja hrvatskom ribljem fondu i profesionalnim ribarima (M. MIJOŠEK)
Tradicijska grana nije prijetnja hrvatskom ribljem fondu i profesionalnim ribarima (M. MIJOŠEK)

Živi zid Istre traži izmjene Zakona o morskom ribarstvu i Pravilnika o malom obalnom ribolovu jer su oni, kako tvrde, osim što predstavljaju smrt za tradicionalni način života u hrvatskom priobalju ujedno i diskriminatorni za male ribare iz Istre čiji je broj nakon uvođenja novog pravilnika sveden na minimum i danas ih je ostalo samo 11. Da budemo precizniji, kako doznajemo od Dušana Cvetanovića iz Živog zida Istra, dozvolu je ishodilo četiri ribara iz Pule, po dva iz Umaga, Plomina i Poreča te jedan iz Medulina.

Zatiranje malog ribolova

- Nama se s ovim problemom, nakon gubitka dozvole za mali ribolov, obratio pulski ribar Marinko Lapov koji se ovim bavio cijeli svoj život. Proučili smo problem i shvatili nepravdu koja je nanesena svim malim ribarima, a posebice onima iz Istre, naveo nam je u jučerašnjem razgovoru Cvetanović i dodao da se u drugim zemljama upravo mali tradicijski ribolov štiti, a ovdje je u pregovaranju s Europskom unijom on zapravo uništen.

Kako pojašnjava, prije ove odluke, malim se obalnim ribolovom bavilo između 10 i 13 tisuća ljudi. Zahtjev za dozvolu podnijelo je 4.217 ljudi, a dozvolu dobilo samo 3.500 tisuće od čega samo 11 iz Istre.

- S obzirom da se tom vrstom ribolova danas bave uglavnom stariji ljudi jasno je zašto je izostao i odlučniji otpor zatiranju malog ribolova. Iako problem malog ribolova nije po svojoj veličini i opsegu od nacionalnog značaja, važno je da javnost sazna na koji način Vlada kojom upravljaju SDP i između ostalih i IDS, rade na štetu stanovnika Istre, propisujući kvote i uvjete koji su praktički doveli do nestanka malog obalnog ribolova na području županije. Kao najodgovornije za zatiranje malog ribolova mnogi mali ribari vide ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu i pomoćnika ministra Antu Mišuru, koji je pravilnik osmislio i proveo u praksi, vele iz Živog zida.

Usklađivanje s regulativom EU

- Samo ograničenje broja dozvola u malom obalnom ribolovu na samo 3.500 je suludo kao i objašnjenje koje je Vlada dala, a to je usklađivanje s regulativom EU. Tradicijski ribolov kakav je na hrvatskoj obali postojao stoljećima danas se ograničava i gasi uz objašnjenja da mali ribari čine konkurenciju gospodarskom ribolovu. I letimičan pogled na brojke pokazuje da udio izlovljene ribe u okviru malog ribolova u cjelokupnom hrvatskom ribolovu iznosi minimalnih jedan posto, pa je očito da ta tradicijska grana nije prijetnja hrvatskom ribljem fondu ili pak profesionalnim ribarima, veli Cvetanović i pojašnjava nadalje da se naša administracija nije ograničila na samo propisivanje broja dozvola za mali obalni ribolov, nego je nakon toga donijela i pravilnik kojim je propisala kriterije za dodjelu dozvola, a koji je i više nego diskriminatoran jer kao najvažniji kriterij postavlja prebivalište, a ne socijalni status malih ribara. Upravo zbog toga ribari iz Istre prošli su najgore jer ne dobivaju nikakve bodove na temelju prebivališta za razliku od otočana koji u startu imaju 40 bodova prednosti.

Zbog svega stoga Živi zid zahtjeva da Ministarstvo poljoprivrede omogući dozvolu za mali obalni ribolov svima onima koji su je i tražili bez obzira na bodove i mjesto prebivališta, tim više jer je ispod crte ostalo samo 700 ribara. Budući da se ne radi o velikom broju ribara, a da je mnogima od njih ribarenje spas od socijalne pomoći ne postoji niti jedan razlog da im se to ne omogući, zaključuju. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter