Mali maškarani mimohodi u Buzetu i Poreču

Male maškare na buzetskoj Fontani (G. Č. Š.)
Male maškare na buzetskoj Fontani (G. Č. Š.)

Dan uoči Pepelnice i suđenja pustu, krivcu za sva prošlogodišnja zla, mali maškarani Buzećani prošetali su se gradskim ulicama. U svojim šarenim kostimima mornara, pčelica, leptirića, pačića, princeza, batmana i spidermana… na središnjem su gradskom trgu pokazali da čuvaju tradiciju pusnih običaja koji se stoljećima prenose s generacije na generaciju. Za tristotinjak malih maškara, Turistička zajednica pripremila je kolače i sokove, a hotel Fontana topli čaj.

Malim maškaranim mimohodom na Fontani, polaznici Dječjeg vrtića Grdelin i učenici nižih razreda Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", kojima su se pridružili i članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, označili su kraj pusnih svečanosti.

Vladavina maškara završava sutra ceremonijom suđenja i spaljivanja pusta u naselju Most te tradicionalnom igrom na ruh po cesti od Sv. Ivana do Mosta. Igra na ruh počinje u 15.30, a spaljivanje pusta u 18.30 sati.

Šestotinjak čarobnih šešira, snjegovića, kišobrana, autića, zečića, semafora, nota i raznih drugih čudesnih stvorenja prodefiliralo je danas središtem Poreča. Maškarice - polaznici porečkih vrtića i škola svojim su vedrim licima, šarenim kostimima, plesom i pjesmom razveselili roditelje i sugrađane na Trgu slobode. Sve se to dogodilo na 17. dječjem karnevalu koje Društvo Naša djeca organizira pod pokroviteljstvom Grada.

Program su razigrano vodili i malim sudionicima krofne i sokove podijelili članovi udruge mladih USB - Valentin, Gordan, Ema, Vedran, Ivana, Beti i Adila. Grad je za ovu manifestaciju osigurao 15 tisuća kuna, pozornicu i razglas. (G. Č. Š., K. F.)


Podijeli: Facebook Twiter