Mali Lošinj: Otvoren Muzej Apoksiomena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Malom Lošinju svečano je otvoren Muzej Apoksiomena, a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je otvorila muzej, izjavila je uoči početka svečanosti da će novouređeni muzej pridonijeti produženju turističke sezone i Mali Lošinj upisati na kulturnu kartu svijeta.

"Impresionirana sam i drago mi je da smo se uspjeli izboriti da Apoksiomena vratimo u Mali Lošinj. Mislim da će otvorenje ovoga muzeja pridonijeti produženju turističke sezone i da je Mali Lošinj već postavio na kulturnu mapu svijeta", rekla je predsjednica Republike.

Novouređeni Muzeji Apoksiomen u Palači Kvarner tu statuu, pronađenu u podmorju između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja, "vraća kući". Muzej predstavlja spoj antike i modernoga doba u kombinaciji sa specifičnostima podneblja lošinjskoga arhipelaga.

Pretpostavlja se da je antički brončani kip atleta, visok 192 cm, završio u moru početkom 1. stoljeća zbog jaka nevremena i opasnosti od prevrtanja broda ili kao žrtva bogovima za siguran nastavak putovanja kroz Osorski kanal. Nakon što ga je 1996. kod otočića Vele Orjule 1996. pronašao i fotografirao belgijski turist Rene Wouters, nalaz je dvije godine kasnije prijavljen hrvatskome Ministarstvu kulture. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter