Mali ljetni vodic za aktiviste i antituriste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stisla vas je recesija? Cijene na Jadranu stvarno su pretjerane? Ionako se bojite suncanih opeklina od ležanja na plaži? Tako je, klimatske promjene su realnost.

Umjesto prizivanja raka kože na plaži, ucinite nešto i pridružite se nekima od zbivanja koja su dobra uvertira za veliku UN-ovu konferenciju o klimatskim promjenama koja se održava krajem godine u Kopenhagenu.

Granice nisu vaša spika? Možda klima jest? Belgijsko-nizozemski kamp za klimatsku akciju kraj Antwerpena od 3. do 9. kolovoza
Dana 30. studenog vlade ovoga svijeta doci ce u Kopenhagen na petnaesti UN-ov summit o klimatskim promjenama, najveci ikad održan, ali kao i svaki put do sada ljudi koji su stvorili problem pricat ce da imaju rješenja u vidu karbonskog trgovanja, takozvanog "cistog ugljena", više nuklearki, agrogoriva, ali to nisu rješenja vec neoliberalne iluzije, smatraju aktivisti.
"Ako stavimo humanost prije profita i solidarnost ispred kompetitivnosti možemo živjeti divne živote bez uništavanja planeta. Fosilna goriva trebamo ostaviti u zemlji. Moramo zaustaviti preveliku proizvodnju za pre-potrošnju. Svi trebaju imati jednak pristup svjetskim dobrima kroz kontrolu zajednice i suverenost nad energijom, šumama, zemljom i vodom", tvrde okolišne organizacije, grupe mladih i zajednice te individualci iz Belgije i Nizozemske koji organiziraju ovaj ljetni kamp.
Fokusirat ce se na edukaciju, direktnu akciju, karbon-neutralno življenje i stvaranje pokreta. Ovo nije kamp za odabrane, vec za sve kojima je dosta prazne retorike, za sve koji su zabrinuti za buducnost i žele promjenu.
Link: http://climateactioncamp.org/

…biciklirajte za potpuno drugaciju klimu!
Od 11. do 19. srpnja danski ce se aktivisti takoder pripremati za summit. U Kopenhagenu ce se održati klimatski kamp. Bit ce akcija i radionica, sunca i zabava. Ni njima se ne svida kako funkcioniraju medunarodni dogovori. Kyoto protokol, na primjer, komad papira ciji se ionako preslabi zahtjevi ne ispunjavaju ili potpuno ignoriraju, produkt iste UN organizacije.
Javnost ostaje tiha, ali ne i aktivisti iz njemacke udruge Jugend Umwelt Projektwerkstatt Oldesloe koji organiziraju biciklijadu do Kopenhagena, kao zagrijavanje za kamp. Tura pocinje 5. srpnja iz Hamburga i stiže u Kopenhagen na pocetak kampa. "Svi ste pozvani da nam se pridružite u bicikliranju za potpuno drugaciju klimu", pozivaju mladi Nijemci.
Link: http://cyclingforchange.blogsport.de/english/

Dosadna vam je ta Europska unija? Biciklirajte po Balkanu od 7. srpnja do 28. kolovoza
Klimu ce, tvrde, spašavati i aktivisti koji ce biciklirati od Beograda, preko Skopja, Tirane, Podgorice, Sarajeva i Zagreba do "Mnogo u malom" kampa u Jagnjedovcu, idilicnom selu kraj Koprivnice. Put je dug oko 1.700 kilometara, a "ova tura biciklima nije neki izlet s obicnim okretanjem pedala kroz slikovite krajeve, vec je puna kampanja i akcija za okoliš! Sudjelovat cemo u kampanjama u mjestima kroz koja prolazimo, zauzimajuci ulice gradova kojima još uvijek dominiraju - koje guše automobili. Informirat cemo se o pitanju zdravlja u vezi s industrijama koje zagaduju, i borit cemo se protiv planova za izgradnju novih. Uništavat cemo mit o nuklearnim elektranama na obali Jadrana", najavljuju biciklisti-aktivisti. Pridružiti se možete na bilo kojem dijelu puta, pa i samo na zadnjem, hrvatskom dijelu.
Link: www.ecotopiabiketour.net

... a u Bruxellesu planiraju spasiti svijet bicikliranjem bez odjece
"Suocen s tehnološkom agresijom i promjenama bez pravila: svijet je bespomocan i mi vozimo bicikle goli kako bismo spasili svijet", kažu organizatori. Kako tocno vožnja bicikla bez odjece spašava svijet nemamo pojma, ali ako odete u belgijski Bruxeless možda saznate, pa nam objasnite.
A evo na što pozivaju: "Oslobodimo naše gradove od automobilskog prometa i transformirajmo javni prostor u dnevni boravak, dopustimo našem tijelu i duhu da se oslobode od diktature komercijalnog, osigurajmo opstanak i spasimo zemlju od pretjerane potrošnje!" Dakle bicikl na rame i 27. lipnja u 14 sati na trg Muntplein u Bruxellessu. Ako i ne spasite svijet bar ne morate brinuti što odjenuti.
Link: www.wiki.worldnakedbikeride.org/index.php?title=Brussels

Nešto manje ambiciozno? Organska farma kraj Rima
Na manje od dva sata od Rima u selu Pescosolido kraj Nacionalnog parka Abruzzi održat ce se cetvrto izdanje Rimskog ljetnog kampa. Okupljanje na organskoj farmi od 29. srpnja do 2. kolovoza potpuno je besplatno. Ne placa se ni sudjelovanje u aktivnostima kao yoga, planinarenje, jahanje, koncerti i još mnogo više u pet dana.
Još radnih kampova u Europi možete naci na stranicama Volonterskog centra.
Link: http://romesummercamp.ilbello.com/


Podijeli: Facebook Twiter