Mali kulinarski trikovi profesionalaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluce li pržiti hranu, profesionalni kuhari uvijek ce posegnuti za velikom, dubokom tavom. Ona bolje zadržava toplinu, a i ulje manje prska naokolo. Prije pecenja namazat ce pile ili puricu uljem da bi dobili lijepu zlatnu koricu, a slican ucinak može se postici i premazivanjem medom.

Želite li poslužiti malo drukciju juhu, možete je oplemeniti dodavanjem ribanog parmezana ili drugoga tvrdoga zrelog sira. Slavne francuske juhe od luka nezamislive su bez malo aromaticnog sira, poput gorgonzole.

Želite li uštedjeti trud pri cišcenju ribeža, prvo ga lagano nauljite da se sir ne bi lijepio. Za odlican okus uz malo truda umiješajte omiljene zacine u omekšani maslac, ohladite ga i prema potrebi dodajte malo mesu ili povrcu.



I za kolace postoji niz prokušanih trikova. Snijeg pravite tako da pocnete tuci bjelanjke, ali bez šecera, sve dok pjena ne postane cvrsta. Tek tada pocnite dodavati žlicu po žlicu šecera, sve dok masa ne postaje gusta i sjajna. U smjese za kolac snijeg se umiješa zadnji, i to u hladnu ili vrucu smjesu, ali nikada u mlacnu jer tada može splasnuti. Cim se ispeku princes krafne, zarežite ih nožem da izade para jer ce se inace opustiti i nece stajati uspravno.

U jednostavnim salatama od mrkve, rotkve ili sirovog celerova korijena poželjno je umjesto octa upotrijebiti limunov sok. U zelenoj salati ocat se uvijek može zamijeniti limunovim sokom, a uz gorke salate poput endivije i radica odlicno se slaže aromatizirani ocat, npr. onaj od maline.



Meso se može pri pecenju skupiti, odnosno naglo smanjiti. Da biste to izbjegli, trebate ga najprije naglo popržiti, zatim pirjati desetak minuta s dodatkom malo vode i tek tada staviti u pecnicu i peci.

U krušne mrvice možete umiješati malo sezamovih sjemenki, sol, papar ili sušeno zacinsko bilje. Meso ili povrce koje namjeravate panirati umiješajte u takve mrvice i jelo ce biti ukusnije.

Cokolada se obicno rastapa u zdjeli iznad vruce vode, no jednako ucinkovita bit ce i mikrovalna pecnica. Možete ju upotrijebiti i za omekšavanje maslaca na brzinu.


Podijeli: Facebook Twiter