Mali kucni wellness

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neki ih smatraju nepotrebnim luksuzom, dok drugima predstavljaju oazu mira i relaksacije. No, cinjenica je da hidromasažne kade polako ulaze u sve više hrvatskih kupaonica - dijelom zbog toga što im je proteklih godina cijena osjetno pala te za svega nekoliko tisuca kuna u vašem domu možete imati pravi mali wellness te kupaonicu pretvoriti u prostoriju za relaksaciju i oporavak na kraju dana.



Naime, cijela prica o masažnim kadama temelji se na hidroterapiji, odnosno lijecenju vodom. One u svom radu koriste dva osnovna prirodna elementa - zrak i vodu - cija kombinacija ima mnoge pozitivne ucinke na ljudski organizam. Pomoc pri fizickom i mentalnom opuštanju, stimulacija kože, poboljšavanje cirkulacije, oslobadanje od stresa i ublažavanje bolova u zglobovima samo su neke od pogodnosti takve terapije.

No, prije nego se prepustite maštanju o ugodnom opuštanju uz mjehurice i svjecice, kadu treba kupiti. Kao i uvijek i u ovom slucaju vrijedi pravilo - koliko para, toliko muzike. Što je kada skuplja, to je kvalitetnija i ima više dodatne opreme.



Osnovu svake hidromasažne kade cine tri elementa - cijevi, elektricna pumpa i mlaznice. Kade mogu biti ugradbene ili samostojece, a iako su donedavno postojale samo pravokutne, danas se u trgovinama mogu pronaci kade razlicitih oblika, ali i boja, ako vam je bijela preobicna. Osim toga, prilikom odabira kade treba razmišljati o velicini kupaonice. Takoder, treba voditi racuna i o tome želite li tzv. whirlpool ili zracni sustav. Naime, whirlpool sustav sadrži mlaznice koje stvaraju snažne i ciljane masaže uz kombinaciju vode i zraka. S druge strane, zracni sustavi u hidromasažnim kadama proizvode pregršt malih mjehurica cija je svrha pomoc pri opuštanju. Postoje i modeli koji kombiniraju oba sustava, što je zapravo i idealan izbor.



Jedan od najvažnijih dijelova kade su mlaznice koje služe za masiranje razlicitih dijelova tijela. Najcešce je moguce usmjeriti pravac štrcanja da bi se stimulirao tocno odredeni dio tijela. Mlaznice su uglavnom smještene na dnu te izbacuju zrak zbog cega se na površini pojavljuju turbulencije tipicne za hidromasažne kade. Da biste još više uživali u kupanju, u vodu možete dodati i nekoliko kapi omiljenog etericnog ulja te uz hidroterapiju provoditi i aromaterapiju. Medutim, važno je zapamtiti da se ne smiju koristiti sredstva koja proizvode pjenu, poput sapuna i šampona.

Vec smo spomenuli što cini osnovu svake hidromasažne kade, a evo i nekih dijelova dodatne opreme - dezinfekcijski sistem, zracni kompresor, kromoterapijski sustav, filter za kamence, regulator visine vode, pneumatski prekidac, LCD ekran, radioprijemnik, razlicite lampice i svjetiljke te drugo. Naravno, svaki od ovih dodataka utjece na konacnu cijenu kade.



Bez obzira na to smatrate li ovakve kade luksuzom ili ne, cinjenica je da magicna kombinacija mjehurica i tople vode može uciniti mnogo za vaše tijelo i organizam.


Podijeli: Facebook Twiter