Mali kanat: Nastupilo 6 zborova djece i mladeži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od najdugovječnijih pazinskih manifestacija regionalnog značaja kojima se njeguje kulturni amaterizam, susret pjevačkih zborova djece i mladeži "Mali kanat", stigao je i do svog jubilarnog petnaestog izdanja u organizaciji pazinskog Pučkog otvorenog učilišta.

Po prvi put je ovaj događaj održan u večernjem terminu, ranijih godina je to bila tradicionalna matineja, i možda je pomalo nespretno smješten u kapacitetima ograničenu malu dvoranu (odnedavno dvoranu Istra) pazinskog Spomen doma, čije su skoro sve stolice zauzeli upravo mladi pjevači čekajući na svoj nastup, dok bi u velikoj bilo zasigurno više mjesta i za brojniju publiku, kakvu ovaj program svojom kvalitetom nedvojbeno zaslužuje.

Pazinski Mali kanat nije natjecateljskog karaktera, nastupi se ne ocjenjuju i ne dodjeljuju se nikakva priznanja, ali se svih ovih godina ova manifestacija ustalila kao godišnji orijentir u uzajamnom predstavljanju dosegnute razine umijeća dječjih i omladinskih zborova i njihovih voditelja. Svaki je od zborova imao na raspolaganju desetminutni program, u sklopu kojeg je morao izvesti po jednu pjesmu s tekstom na čakavskom izričaju, i jednu na talijanskom jeziku, dok je ostatak vremena popunjen slobodnim izborom. Neki su zborovi tako nastupili sa po tri, a neki sa po četiri pjesme.

U pjesmama na čakavskom izričaju dominirale su, razumljivo, skladbe Nella Milottija, zatim starijih autora poput Ivana Matetića Ronjgova, ali i novijih imena, što pokazuje kako je trend skladateljskog stvaralaštva za dječje zborove (i u zborskoj glazbi općenito) u Istri u vidno uzlaznoj putanji. Možda se kao novi trend može protumačiti i sve češće uvođenje scenskog pokreta u zborno pjevanje, čime nastupi za publiku svakako postaju atraktivniji, a i instrumentalne pratnje zborskim pjesmama odavno više nisu samo klavirske već se u Pazinu moglo kao prateće instrumente čuti i violinu i flautu.

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu Darka Tumpića, te pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića, koji su o petnaestom jubileju Malog kanta istaknuli vrijednost ove tradicije za Pazin i Istru, svojim se programima predstavilo šest zborova.

Prvi je nastupio združeni zbor Pazinskog kolegija, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, te vokalne skupine Rožice pod ravnanjem Marice Ursić. Slijedio je Pjevački zbor Umjetničke škole Poreč pod ravnanjem Harisa Brkovića; zatim pjevački zbor Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule pod ravnanjem Suzane Goldin; pjevački zbor Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina pod ravnanjem Nikole Lovrinića, Pjevački zbor Osnovne škole Šijana iz Pule pod ravnanjem Irene Giorgi, i na kraju Pjevački zbor Glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina pod ravnanjem Karima Brkovića. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter