Mali i veliki Buzećani "oživjeli" Buzetsku naušnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dva navrata fotografiranje je otkazano zbog loših vremenskih prilika, no treći puta nije bilo uzmaka, usprkos vjetru i kiši koja je sipila, Buzećani su danas konačno uspjeli postati dio Strikomanovog milenijskog svijeta. Sve generacije Buzećana, od najmanjih do najstarijih, njih petstotinjak okupljenih u zajedničkom projektu i posloženih na Gradskom stadionu u motiv Buzetske naušnice, ovjekovječeno je kroz objektiv poznatog filmskog snimatelja i fotografa Šime Strikomana u milenijskoj fotografiji kojom je obilježen Europski dan međugeneracijske solidarnosti. Strikomanu je ovo 559 milenijska fotografija, a Buzet je time postao 192 milenijski grad.

Autohtoni suvenir

U organizaciji Matice umirovljenika Hrvatske Udruge Buzet te uz podršku Grada Buzeta, pred fotografskim objektivom točno u podne na Gradskom stadionu pozirala su djeca i odgajatelji Dječjeg vrtića "Grdelin", djeca i nastavnici Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", Srednje škole Buzet, djelatnici gradske uprave i ustanova, umirovljenici i građani, koji su obučeni u bijele majice svojim tijelima formirali motiv okrugle naušnice s tri male karike, koja se u arheološkoj literaturi spominje kao Buzetska naušnica i datira uglavnom u 7. i 8. stoljeće. U Buzetu su prije sedam godina pokrenuli projekt izrade i promocije replike kulturnog dobra kao autohtonog suvenira te je naušnica u međuvremenu postala jedan od simbola Buzeta.

- Zahvalni smo svima koji su se po lošem vremenu ipak odlučili doći na stadion i uključiti se u snimanje milenijske fotografije koja je veliki događaj za Buzet i nas umirovljenike, a fotografija će se koristiti u promotivne i turističke svrhe, izjavila je predsjednica buzetske udruge umirovljenika Nadija Jermaniš. Fotografiju je Strikoman snimio sa hidraulične auto platforme.

Promocija Buzeta

Sa 26 metara visine dobila se lijepa vizura naušnice veličine 50 puta 40 metara, unutar koje je stilizirana rijeka Mirna, obrisi starog grada i natpis Buzet. Moja najveća milenijska fotografija bila je u povodu 100. godina Hajduka kada je sudjelovalo sedam tisuća ljudi, ali i ova u Buzetu je posebna jer je prvi puta motiv u obliku ričine, a snimak će se moći koristiti za promociju Buzeta, izjavio je Strikoman.

Samo snimanje odrađeno je u nekoliko minuta, ali su zato tome prethodile zahtjevne pripreme od crtanja motiva Buzetske naušnice do postavljanja sudionika. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter