Mali hoteli - temelj budućeg razvoja turizma

Herak i Kajin
Herak i Kajin

Razvoj turizma u Istri bio je tema današnje konferencije za novinare Damira Kajina, kandidata za župana koalicije SDP-HSU-SDSS, i Ivana Heraka. Konferencija je održana u Villi Rosetti u Zambratiji, uspješnom malom obiteljskom hotelu koji neprekidno posluje već više od šest godina i zapošljava 13 radnika, kako je rekao njezin vlasnik Marko Martinčić. Kajin je istaknuo da budućnost Istre leži u malim hotelima kojima lokalna samouprava treba izaći u susret kao i velikim tvrtkama.

- Sve što vidite u ovom hotelu napravljeno je u Istri, od namještaja, dizajna, sve su radile istarske tvrtke i to je ono najvrjednije. Nitko neće Istru pokrenuti osim onih ljudi koji su ovdje cijeli život radili, odricali se i ovdje stvarali, rekao je Kajin.

Podsjeća da je Villa Rosetta u proteklom periodu državi platila poreza, naknadi i raznih doprinosa oko 5,3 milijuna kuna, što znači da uz 13 radnika koji su na plaći u ovom hotelu zarađuje još 13 radnika u ministarstvima, zdravstvu ili lokalnoj samoupravi.

Govoreći o Strategiji koju je predstavila Vlada, rekao je da bi bio najsretniji da Hrvatska od 2013. do 2020. godine udvostruči svoje turističke prihode, što smatra nemogućim. Dodao je kako treba napustiti famu od sedam milijardi eura i reći da Hrvatska narodna banka od turizma računa sa 2,5 milijardi eura prihoda.

- Bio bih još sretniji da se otvori 20 tisuća novih soba u hotelima, što bi odgovaralo brojci od 200 novih hotela, ali i to je nemoguće. To bi značilo da bi se u Istri u idućih šest godina, jer ove godine neće, trebalo otvoriti sedamdeset novih hotela, otprilike koliko ih je otvoreno do 1990. godine, rekao je Kajin.

Kritizirao je vlasnike velikih turističkih tvrtki u Istri da izvlače dobit i odnose je u druge zemlje.

- Neka investiraju, zapošljavaju, ako je nekada trebalo investirati u Istru, onda je to sada. Sve su dobili, slobodan sam reći, za ništa i neka vrednujući minuli rad Istrijana vrate barem nešto od onoga što su dobili zahvaljujući ljudima koji to stvorili, a oni kroz kuponsku privatizaciju prisvojili bez ijedne kune. U prvih devet mjeseci 2012. godine u istarskom turizmu velike hotelske kuće ostvarile su oko 700 milijun kuna neto dobiti prije oporezivanja, rekao je Kajin.

Herak je istaknuo da, kao nova politička grupacija, moraju reći da ne dijele euforiju resornog ministra oko turističke sezone te iznio neke od temelja na kojima će raditi.

- Temelj naše nove turističke priče je raskid veze sa krupnim kapitalom, koji je IDS uspješno provodio. Zatim revizija pretvorbe i privatizacije što se može činiti kao floskula, međutim, novi ustavni zakon je tu priču učinio vječnom. Temelj svega ostalog bit će razvoj malih hotela, agroturizama, unutrašnjosti Istre i privatnih smještaja, rekao je Herak. Dodao je da Istra neće postati golf igralište sa 25 terena, nego planiraju najviše pet golf terena, od čega je već jedan na Crvenom vrhu, drugi će se dogoditi Stanciji Grande i još tri od Brijuna nadalje. Također, dodao je, njihova će politika biti bez spinova i lažnih obećanja poput onih koji su se dešavali oko projekta Brijuni rivijere i za koje je, kako je istaknuo, sam prije sedma godina u Glasu Istre rekao da počivaju na krivo postavljenom konceptu. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter