Mali godišnji tek za uljanikovce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovog tjedna, na radost radnicke klase, odnosno njenog sretnijeg dijela, padaju cak tri blagdana - u srijedu, 22., je umalo zaboravljeni Dan antifašisticke borbe, dan poslije Tijelovo, a u subotu Dan državnosti. Kad bi bilo sluha poslodavaca, za tri dana godišnjeg u tom radno-neradnom tjednu radnik bi u najboljoj varijanti mogao dobiti sedam, odnosno ukupno devet dana odmora, spojimo li s "malim godišnjim" i nastupajuci vikend.

U nešto nepovoljnijoj varijanti, kojoj su se priklonile samo neke tvrtke s kojima smo kontaktirali, blagdani se spajaju s radnim petkom, 24. lipnja, iz cega proizlazi pet dana "godišnjeg". Na pitanje hoce li "mostova" biti u pulskom Uljaniku iz Uprave nam nisu odgovorili pa smo odgovor potražili u tamošnjem Sindikatu metalaca, ciji povjerenik ?ino Šverko istice da ce se u arsenalu u ponedjeljak i utorak raditi, dok ce se petak spojiti s blagdanima.

Od ukupno 2.860 uljanikovaca taj ce "most" iskoristiti njih tri cetvrtine, a ostali ce morati odradivati hitnoce, zakašnjenja i druge zadatke koji se ne smiju odgadati, poput poslova koji se moraju odraditi dok je brod na doku.

- Inace, radnici ce na redoviti kolektivni godišnji od 25. srpnja do 4. kolovoza. Mnogi od njih su dosta godišnjeg silom prilika iskoristili protekle zime, zbog zastoja u proizvodnji. Moram reci da ce radnici ovog ljeta dobiti regres, koji nece biti velik, ali važno je da ce ga biti i da ce iznositi 90 posto bruto osnovice, odnosno 1.440 kuna, najavljuje Šverko.

Radno-neradnih mostova nece biti u pulskoj Tvornici laboratorijskog stakla Duran. Financijska direktorica Davorka Bilic objašnjava da imaju jako puno narudžbi i posla.

U pazinskom Purisu iduceg tjedna nece koristiti kolektivni godišnji, no radnicima koji to zatraže nastojat ce se omoguciti korištenje godišnjeg i u to vrijeme. Ista je situacija i u Tvornici cementa Koromacno, koja zapošljava oko 170 ljudi, odnosno Holcimu, cija glasnogovornica Julija Škoro istice se blagdani i radni dani ne spajaju niti se to ikada radilo, vec se godišnji odmor koristi individualno.

Radnici u proizvodnji i administraciji pulske Modne trikotaže Arena radit ce u ponedjeljak i utorak, a nece na blagdane, dok ce 24. lipnja u pogonu biti samo pojedine faze proizvodnje i radit ce pojedine osobe unutar svake službe.

- Prodavaonice ce radnim danima biti otvorene po uobicajenom radnom vremenu. S obzirom na to da nam je Turisticka zajednica grada Pule predložila da sudjelujemo u manifestaciji "Praznici u gradu", ciji je cilj da neradnim danima trgovine u Puli budu otvorene, odlucili smo da i u ostalim turistickim mjestima prodavaonice Arene budu otvorene i za vrijeme praznika, napominju iz ove tvrtke. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter