Mali glagoljaši uče glagoljicu u Roču

Mjuzikl "Čarolija Crnog vrta" (Marin CVETKO)
Mjuzikl "Čarolija Crnog vrta" (Marin CVETKO)

Istarski župan Valter Flego otvorio je sinoć u Roču 24. saziv Male glagoljske akademije "Juri Žakan". Osnovni cilj MGA je učenje glagoljice i proučavanje glagoljske materijalne i nematerijalne kulture, a staro hrvatsko pismo u jednotjednoj akademiji izučavat će šezdesetak učenika šestih razreda iz petnaest hrvatskih osnovnih škola te petnaest učitelja hospitanata.

Neće šparati na djeci

- Ročka glagoljska akademija sažima upravo sve ono što Istra nudi; povijest, kulturnu baštinu, tradiciju, stoga bez obzira na teško stanje poručujem da na djeci nećemo šparati te da je na nama odgovornost da mali žaknići iz cijele Hrvatske i narednih godina dolaze u Roč, istaknuo je Flego, ove godine u dvostrukoj ulozi župana i roditelja djeteta, sudionika ovogodišnjeg izdanja MGA. Također je naglasio da je kroz 24 saziva MGA prošlo 1450 djece te se iskreno zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji jednog tako zahtjevnog programa.

Ročka akademija državna je škola učenja glagoljice, jedina takve vrste u Hrvatskoj. Organizatori su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje, suorganizator Grad Buzet, a provoditelj Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet.

U sklopu ceremonijala otvaranja MGA, u ročkom Domu kulture izveden je mjuzikl "Čarolija Crnog vrta" u produkciji Osnovne škole Mate Balote Buje. Mjuzikl je ostvaren u sklopu institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije, gdje se bujska škola krajem kolovoza prošle godine uspješno prijavila na raspisani natječaj županije te pribavila dio potrebnih financijskih sredstava za idejnu realizaciju.

Čarolija crnog vrta

Mjuzikl "Čarolija Crnog vrta" je glazbeno-scensko djelo koje je nastalo kreativnim, stvaralačkim radom učitelja i učenika te je projekt realiziran jednim suvremenim pristupom kazališnom glazbeno-scenskom djelu u svim područjima: sceni, glazbi i kostimografiji. Jedinstvena glazbeno-scenska priča temelji se na legendi o nastanku mjesta Brtonigla (Hortus Niger), a prikazuje čarobnu idilu vilinskog života u šumi kojoj prijeti uništenje izgradnjom novog naselja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter