Mali glagoljaši kao čuvari starog hrvatskog pisma

Princeza znanja - zna sve o glagoljici
Princeza znanja - zna sve o glagoljici

"Vita, vita! Štampa naša gori gre!", uskliknuli su mali glagoljaši na završnoj svečanosti 21. saziva Male glagoljske akademije "Juri Žakan", održanoj sinoć u Roču. Uspostavili su time most između daleke prošlosti i sadašnjosti upravo u godini u kojoj se obilježava 530. obljetnica tiskanja prve hrvatske i južnoslavenske knjige "Misal po zakonu rimskoga dvora", redigirane u Roču, jer sam čin velikog događaja - tiskanje Prvotiska upravo je ovim čuvenim usklikom najavio ročki žakan Juri.

Ovogodišnji saziv MGA okupio je pedesetak učenika šestih razreda iz 16 hrvatskih škola koji su sedam dana stvarali u Roču, a sve doživljeno na završnoj svečanosti pretočili u dojmljivu predstavu inspiriranu temom ovogodišnjeg saziva "Glagoljica kroz kaleidoskop".

- Mi glagoljaši čuvari smo povijesnog naslijeđa, poručili su žaknići. Priču o princezi znanja i strašnom zmaju neznanja i vitezu spasitelju osmislila je literarna radionica. Predstavu su zajednički stvarale sve radionice: keramičarska, literarna, povijesna, novinarska, grafička i freskoslikarska, svih pedesetak žaknića, hospitanti i voditelji, a u nju se savršeno uklopila i nova himna MGA-e koju je skladao Toni Pernić na tekst Daniela Načinovića.

Državna škola učenja glagoljice, starog hrvatskog pisma, jedina takve vrste u Hrvatskoj, održava se pod okriljem Agencije za odgoj i obrazovanje, a njen ravnatelj Vinko Filipović na završnoj je svečanosti poručio malim glagoljašima da su od 520.000 učenika u Hrvatskoj upravo njih pedeset i dvoje onaj mali postotak odabranih i privilegiranih koji su imali najljepši tjedan školskih praznika.

- U kontekstu ulaska Hrvatske u EU, ali i njegovanja kulturne baštine, glagoljica je zasigurno nešto po čemu će Hrvatska, unatoč globalizacijskom procesu, sačuvati određena obilježja prepoznatljivog identiteta. Osobito me raduje što glagoljica sve više širi svoj prostor njegovanja ne samo u školama Istre i Primorsko-goranske županije, već i Krapinsko-zagorske, Varaždinske županije te Grada Zagreba, izjavio je Filipović.

Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić zahvalio se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno Agenciji te Istarskoj županiji što uz Grad Buzet od početka podržavaju ovaj program, a napose žaknićima što su svima koji su se zatekli na završnoj svečanosti u Roču omogućili da pogledaju kroz šareni kaleidoskop glagoljice i upoznaju sa svim ljepotama koja glagoljica nosi.

"Ove godine imamo mali novitet, a taj je što smo glagoljicu uspjeli proširiti van granica Hrvatske jer su MGA posjetili osnovci iz zbratimljene talijanske općine Quattro Castella", istaknuo je Žulić.

Koordinatorica MGA Iva Đorđević te ravnateljica škole domaćina, OŠ Vazmoslava Gržalje Buzet Mirjana Blažević pohvalile su angažman i kreativnost osnovaca i radnog tima.

Mala glagoljska akademija "Juri Žakan" u zadnjih je 20 godina, od 1993., uspješno organizirala i realizirala program za više od 800 djece iz svih krajeva Hrvatske. (piše i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter