Mali folkloraši tancaju i kantaju kako i veliki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mala smotra folklora istarske županije, što se u subotu održala po treći put, pokazala je da naziv "mala", dodijeljen zbog malih i mladih sudionika folkloraša, smije koristiti tek uvjetno. Jer s 210 sudionika iz devet društava, vrhunskim predstavama i brojnošću publike pokazala da nadilazi poimanje revijalnih smotri na kojima nastupaju djeca.

Pritom se i Barban, kao domaćin i organizator 3. izdanja, još jednom dokazao kao jedan od centara istarskog folklora. Nažalost, zbog kiše je smotra preseljena u sportsku dvoranu OŠ Jure Filipovića, a da je vrijeme dozvolilo nastup na placi, na otvorenom i u staroj jezgri, dojam bi bio potpun.

Kako i dolikuje, smotru na kojoj nastupa samo podmladak folklornih društava iz Istre, otvorili su domaćini iz KUD-a Barban pjesmom, a zatvorili je barbanskim balonom uz pratnju na mih. Barbanci su izveli i ples rašpa uz triještinku, niz kanti na tanko i debelo te recitacije čakavskih stihova.

Tako se i nastavilo pa su se cijele večeri izmjenjivali baluni, šete paši, valceri, mantinjade, razni drugi lokalni tanci… Mlađa skupina KUD-a "Mate Balota" iz Raklja zaslužili su veliki aplauz izvedbom uvijek rado slušane pjesme "Spod mi Raklja" te istarskim balunom uz pratnju na harmonici, KUD "Kumpanija Kosirići" iz Tinjana nakon plesa i pratnje uz mih i organić izveli su i dječju brojalicu, a KUD "Rakalj", između ostalog, balon uz mih te staru polku uz roženice.

Na ovakvim smotrama jarkim bojama nošnji i specifičnim nastupom uvijek se ističu mali i mladi folkloraši DPC-a "Peroj 1657" koji su za ovu priliku izveli splet dječjih crnogorskih kola uz harmoniku. Posebnu pražnju nošnjom, raskošnim ženskim ukrasima i instrumentima privlače i članovi Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane. Oni su uz pive, ili što bi rekli mih, i simbolo, odnosno tamburin, izveli nekoliko pjesama i plesova poput "Furlane" ili "Zota la pive".

"Labinskim tancem na noge" dvoranu su razigrali članovi RKUD-a Rudar iz Raše te izveli još dvije svirke na meh. KUD "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana istarskom polkom i šete paši, uz bajs i harmoniku te velu sopelu, kao i svojim zanimljivim nošnjama dodatno su, nakon Rašana, unijeli u dvoranu tradicijske atmosfere s istoka Poluotoka. Mantinjadom i polkom uz pratnju vidalica i roženica predstavili su se pak mali folkloraši pulskog KUD-a Uljanik, a dobro raspoloženoj publici zaplesali su i "Balo di sedia". Splet balona/baluna za kraj je izvela starija grupa rakljanskog KUD-a "Mate Balota" te članovi KUD-a Barban.

Uz barbansko društvo smotru je organizirala i Turistička zajednica Općine Barban, a kao pokrovitelji nastupili su Istarska županija i Općina Barban. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter