Mali dioničari vlasnici više od 70 posto Uljanika

Svaki je radnik imao pravo na popust od 20 posto na ciju dionice (arhiva)
Svaki je radnik imao pravo na popust od 20 posto na ciju dionice (arhiva)

U  četvrtak u 16 sati završio je upis dionica Uljanika, međutim, još nije objavljen konačan broj upisanih i uplaćenih dionica. U četvrtak, nekoliko sati prije završetka upisa dionica, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izvijestio je da su sadašnji i bivši radnici Uljanika iskazali za 50 posto veći interes za sudjelovanje u ESOP programu nego što je bilo nužno da se radničko dioničarstvo u Uljaniku provede. Uvjet je bio 39,4 posto, a 50 posto više znači da su kupili još 20-ak posto kapitala što zajedno s ranije stečenih 11 posto predstavlja ukupno oko 70 posto kapitala Uljanika u rukama malih dioničara.

Podsjećamo da je Vlada ponudila sadašnjim i bivšim radnicima Uljanika otkup 84,24 posto kapitala pulskog brodograđevnog holdinga u vlasništvu države. Potencijalni dioničari mogli su maksimalno kupiti 5.000 dionica, ali je velik broj radnika u prijašnjim istupima najavio kupnju po 500 dionica. Svaki je radnik imao pravo na popust od 20 posto na cijenu po dionici od 51,23 kune te dodatni postotni bod za svaku godinu radnog staža u Uljaniku ili povezanim tvrtkama.

Nakon prvog dijela privatizacije uslijedit će, krajem kolovoza, skupština dioničara na kojoj će dioničari umanjiti kapital Uljanika za 454,4 milijuna kuna kako bi pokrili lani ostvareni gubitak od 439,7 milijuna, ali i 14,7 milijuna prenesenih iz prethodnih godina. Istovremeno se očekuje da Uljanik preuzme 3. maj, a da nakon toga institucionalni investitori (fondovi i brodari) dokapitaliziraju pulski brodograđevni holding. Nakon dokapitalizacije smanjit će se udio malih dioničara u vlasničkoj strukturi jer će nove dionice kupiti institucionalni investitori. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter