Mali Buzećani obilježili Dan materinskog jezika


Svjesni važnosti očuvanja jezika kojem su ih naučili roditelji i sredina, učenici Osnovne škole Vazmoslava Gržalje u Buzetu već godinama obilježavaju Međunarodni dan materinskoga jezika i time daju svoj mali doprinos očuvanju jezične raznovrsnosti kao najvećem bogatstvu koje su im ostavili njihovi preci i koje moraju sačuvati za sljedeće generacije. Danas su obilježili 14. godišnjicu donošenja odluke UNESCO-a kojom je 21. veljače proglašen Međunarodnim danom materinskoga jezika.

- U obilježavanje ovog dana uključili smo ne samo učenike, već i njihove roditelje, djedove i bake, prisjetili se nekih naziva koji su karakteristični za pojedina naselja Buzeštine imajući u vidu da "saka vas ima soj glas". Govoreći, čitajući, slušajući te pišući na materinskom jeziku doprinosimo očuvanju nematerijalne baštine našeg kraja, rekla je školska knjižničarka Mirjana Krbavčić.

Učenici produženog boravka od prvog do četvrtog razreda s učiteljicama Teom Marmilić, Sabinom Brojan Marušić i Antoniom Flego, prikupljali su riječi, crtali i pisali nazive na materinskom jeziku. Njihovi radovi krase prostor školske knjižnice u kojoj je danas obilježen Dan materinskoga jezika.

U programu su sudjelovale i učenice viših razreda, polaznice izvannastavne aktivnosti Male škole dijalekta pod nazivom "Ćakule" čija je voditeljica učiteljica Nataša Medica. Predstavile su "malo besedi po domaći". Veselom raspoloženju pridonijeli su i mladi harmonikaši Luka Hrvatin i Marin Mikolj.

Želja malih Buzećana je da se što više narječja sačuva od zaborava jer se nažalost sve manje koriste. U buzetskoj školi ugostili su stoga članice Buzetskog pučkog teatra Stanku Krulčić, Silvanu Pavletić, Ivu Jeletić i Nadiju Jermaniš koje su glumile svaka na mjesnom govoru svoga rodnog sela. Unutar čakavskog narječja buzetski govor predstavlja specifičnost, a kao i svi ostali, on se također manifestira u mjesnim govorima.

- Mene mi je jako drago da baren en dio otrok zna govorit po domaće i bi jako lepo da svi soje navadimo da govorijo, da se ta naša beseda ne zatare, zadovoljno je Stanka Krulčić komentirala obilježavanje Međunarodnog dana materinskoga jezika. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter