Mali Banjolci predstavili priču o gradnji Arene

S predstavljanja slikovnice u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici (D. ŠTIFANIĆ)
S predstavljanja slikovnice u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici (D. ŠTIFANIĆ)

Brojna je publika prisustvovala u srijedu navečer u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljanju slikovnice "Mića štorija o Divić-gradu", koju su kreirala djeca iz Osnovne škole dr. Mate Demarina Medulin - Područnog odjel Banjole.

"Slikovnica 'Mića štorija o Divić-gradu' dio je projekta zavičajne nastave pod nazivom 'Grota do grote'. U projektu su sudjelovali učenici produženog boravka od 1. do 4. razreda, a ideja je nastala još prošle školske godine nakon čitanja legendi našeg kraja. Učenici su bili posebno fascinirani Arenom i pričama o vilama koje grade Arenu. Tako smo krenuli u slikanje, te smo zajedno kreirali i tekst, najprije na hrvatskom jeziku, a potom smo ga, uz pomoć poznate pulsko-pomerske pjesnikinje Marije Družeta, preveli na banjolsku inačicu čakavskog," kazala je učiteljica iz produženog boravka Martina Jakovčić.

Jasminka Zović, također učiteljica u produženom boravku ove škole, urednica ove slikovnice zajedno s Martinom Jakovčić, naglasila je da im je Marija Družeta uvelike pomogla u realizaciji ovoga projekta svojim znanjem i strpljenjem.

Družeta je naglasila da je pohađala prva dva razreda osnovne škole upravo u Banjolama, jer u Pomeru, gdje je živjela, nije bilo osnovne škole, te da se i dalje čuje sa svojom prvom učiteljicom iz Banjola koja danas ima 88 godina.

- Svakako je hvalevrijedan ovaj projekt njegovanja zavičajne kulture, a posebice prezentacije te kulture na ovakav način, gdje djeca uče o zavičaju, legendama i jeziku kroz rad na jednoj slikovnici, kazala je Družeta.

O važnosti ovoga projekta govorili su i ravnateljica OŠ dr. Mate Demarina Medulin Dragica Dorić te medulinski načelnik Goran Buić, koji je poželio Banjolama osmogodišnju osnovnu školu. Ova je slikovnica tiskana uz potporu Javne ustanove Kamenjak, a djeca uključena u ovaj projekt pripremila su igrokaz predstavljanja knjige.

Ovo je predstavljanje održano u sklopu programa Dana grada Pule. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter