Mali astmaticari teže do lijecnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 20.000 djece koja se u Djecjoj bolnici Srebrnjak lijece od astme ili drugih alergijskih bolesti dišnog sustava morat ce do kraja godine lijecnicku pomoc potražiti u drugoj bolnici.

Iznos od 2,6 milijuna kuna, koliko ta bolnica mjesecno dobije iz zdravstvene blagajne, nedovoljan je da bi se nastavilo raditi dosadašnjim tempom, pa ravnatelj najavljuje da ce od iduceg tjedna poceti zvati roditelje i otkazivati termine pregleda za koje su se narucili.

U bolnici strahuju da ce se zbog manjka novca zatvoriti desetak ambulanti, medu ostalima i ambulanta za bronhoskopiju, jer Ministarstvo bolnici ne odobrava zapošljavanje anesteziologa.

Jedina djecja bolnica specijalizirana za bolesti dišnog sustava, alergiju i astmu, godišnje obradi gotovo 50.000 malih pacijenata iz svih krajeva Hrvatske, a s obzirom na sve vecu raširenost alergija i astme medu djecom, stvarne su potrebe daleko vece od onog što država bolnici pokrije. Tako je prošle godine bolnica probila limit za 130 posto, ali joj to nije placeno. Financijskom injekcijom gradskih vlasti u iznosu od pet milijuna kuna pokriven je dio tog prekoracenja, no od ove godine to više nece biti moguce.

- Radi se o iznosu od 20 posto mjesecnog bolnickog budžeta, ili oko 400.000 kuna, koji bi riješio naš problem. Ministru Milinovicu pisao sam nekoliko puta, ali bez odgovora. Ako mi ne odgovori ni na posljednje pismo, pocet cemo iduci tjedan zvati roditelje i upucivati ih na druge bolnice, upozorava ravnatelj Boro Nogalo, koji je uvjeren da ce time profitirati privatne ordinacije, jer su druge bolnice vec prebukirane.

Dok zdravstvene vlasti bolnici zamjeraju da je radila previše, Nogalo kaže da ne može otpraviti pacijente koji im dodu na pregled.

- Mi smo popularna bolnica, roditelji dolaze i traže uslugu, a mi smo je dužni napraviti, veli Nogalo koji je ogorcen cinjenicom što je proracun povecan bolnicama koje nisu ni uspjele potrošiti mjesecni limit, dok se njima takav zahtjev uporno odbija.


Podijeli: Facebook Twiter