Malezija: Presporo smo reagirali na nestanak Boeinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malezija je objavila prvo izvješće o letu MH370 kompanije "Malaysia Airlines" u kojem je priznala da su vlasti sporo reagirale na nerazjašnjeni nestanak 8. ožujka zrakoplova s 239 osoba.

Dokument od pet stranica proslijeđen Organizaciji međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO) ne donosi nikakva bitna otkrića o sudbini Boeinga koji je poletio iz Kuala Lumpura za Peking i nestao, ali sadrži kratku razmjenu audiosnimaka između posade i kontrole leta.

"Više od mjesec dana nakon polijetanja zrakoplova (...) još ne znamo gdje se nalazi", piše u izvješću koje prvi put službeno govori o sporoj reakciji vlasti.

Trebalo je proći četiri sata od trenutka kada je nestao zrakoplov do službenog poziva na uzbunu.

Nadalje, vojnim zrakoplovnim snagama trebalo je osam sati da službeno obavijeste civilne vlasti da su uočile na radaru zrakoplov koji se okrenuo i promijenio smjer prema Indijskom oceanu, a za koji su mislile da je možda Boeing na letu MH370.

Smatra se da je zrakoplov pao u Indijski ocean, no velika i dosad najskuplje potrage u povijesti zrakoplovstva nije dala rezultata. Malezijska vlada oštro je kritizirana za ponešto kaotičan način komuniciranja s javnošću u prvim danima nestanka leta MH370.

ICAO načelno zahtijeva izvješće u roku od 30 dana nakon nesreće. Malezijski dokument predan je 9. travnja no javnosti je objavljen tri tjedna poslije (Hina)
 


Podijeli: Facebook Twiter