Malezija: Izvanredno stanje zbog zagađenog zraka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malezijske se vlasti u nedjelju proglasile izvanredno stanje u dvjema regijama južne pokrajine Johor s obzirom na to da je gusti dim nastao kao posljedica spaljivanja šuma u susjednoj Indoneziji opasno onečistio zrak.

Ilegalno paljenje šuma u na Sumatri, čiji je cilj raščistiti teren za sadnju plantaža palmi od kojih se proizvodi unosno palmino ulje gotovo svake godine tijekom sušnoga razdoblja od lipnja do rujna rezultira pojavom gustoga dima koji se nadvija nad malezijskim poluotokom i Singapurom. Ove je godine stanje alarmantno.

Onečišćenje zraka u Singapuru u petak je u Indoneziji dosegnulo "opasnu" razinu, nagnavši Džakartu da posegne za krajnjom mjerom, izazivanjem umjetne kiše.

Pokazatelj onečišćenja u Singapuru još u petak premašio je 400, što je povijesni rekord "opasan za bolesnike i starije osobe", istaknula je vladina agencija za kvalitetu zraka. Pokazatelji viši od 300 smatraju se opasnima za zdravlje 5,3 milijuna stanovnika tog grada-države, gdje se vrhovi staklenih i čeličnih nebodera ne vide od dima neugodna vonja.

"Malezijski premijer Najib Razak proglasio je u nedjelju izvanredno stanje u regijama Muar i Ledang koje na snagu stupa odmah", objavio je na svom Facebook zidu malezijski ministar za prirodne resurse i zaštitu okoliša G. Palanivel, dodavši kako je indeks zagađenja zraka u spomenutim dvjema regijama prešao brojku 750.

Stanovnicima pogođenih regija savjetovano je da ostanu u domovima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter