Maleš potvrdio da je platio Širiću za pošteno suđenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši čelnik Hajduka Hrvoje Maleš potvrdio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je u ulozi UKOK-ova pouzdanika platio bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću 30 tisuća eura za "pošteno suđenje", dok je obrana pokušavala dokazati da je Maleš prvi kontaktirao Širića.

"Htio sam zaštititi svoj klub, bio sam razočaran situacijom, htio sam nešto promijeniti, nisam se borio protiv ljudi nego sustava", rekao je Maleš. On je USKOK-u prijavio slučaj traženja mita za "pošteno suđenje", nakon čega je Širiću predao označene novčanice.

Maleš je pred sudskim vijećem ispričao da su u Hajduku, na čijem je čelu bio od svibnja 2011. do srpnja 2012., bili nezadovoljni stalnim namjernim ili nenamjernim sudačkim previdima na štetu tog splitskog kluba. Jedan od prijestupa koji je izravno utjecao na rezultat dogodio se na utakmici Zadra i Hajduka, kazao je Maleš, dodavši da ga je nakon toga Širić SMS-om tražio da se nađu.

Prvi put su se sreli na putu za Krapinske Toplice, gdje je sudačka organizacija imala simpozij, a Širić mu je tada počeo spominjati dugove bivših Hajdukovih uprava, na što mu je svjedok odgovorio da dugova nema. Širić je, kazao je svjedok, prvo spominjao dug od 85.000 eura, a kasnije u Zagrebu u Rusanovoj 95.000 eura.

Maleš se zbog toga, među ostalima, požalio članu Uprave Mili Nižetiću koji mu je savjetovao da plate bar dio duga jer će ih nastaviti potkradati, a nakon njih će nova uprava platiti dug pa će ispasti pametnija.

Nakon što je, po riječima svjedoka, Hajduk izgubio utakmice od Splita, protiv kojeg mu je sudac Bruno Marić poništio čisti gol, i Dinama, gdje je odmah na početku Hajduku dosuđen "problematični" crveni karton, Širić je Maleša pitao je li razmislio o dugovima, a on mu je, kazao je, odgovorio da dugove trebaju riješiti oni koji su ih stvorili.

Nakon što su Hajduku počeli suditi nogometni suci s kojima taj klub nije imao problema, Širić je Malešu na idućem sastanku koji je u privatnoj konobi u Dalmatinskoj zagori, organizirao Nižetić, ponovno spomenuo plaćanje obaveza, dodavši da dolazi proljeće i da ih više neće moći pokrivati. Širić je tada, po Malešovim riječima, spominjao "božićnicu" i iznos od bar 20.000 do 30.000 eura.

Maleš se potom obratio USKOK-u pa se sa Širićem u hotelu Conzul našao u ulozi USKOK-ova pouzdanika.

"Pokušavao sam se ponašati normalno", ispričao je svjedok, dodavši da mu je Širić tada ponovno spomenuo božićnicu.

Nakon desetak dana Maleš je došao u zagrebački hotel Antunović predati novac, ali na sastanak nije došao Širić nego Stjepan Djedović, protiv kojeg je postupak na sudu izdvojen zbog bolesti. Širić se ipak pojavio na sastanku nakon što ga je Maleš zvao mobitelom. Maleš je sudu rekao da je dao novac, tražeći pošteno suđenje.

Ispričao je da je na Širićevo traženje novac ubacio na sjedište Djedovićeva vozila. Obojica su nakon primopredaje uhićena. Maleš je rekao da je Djedović znao o čemu se radi.

Uz Širića na optuženičkoj klupi je bivši tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer, kojeg se tereti da je sa Širićem dogovorio da njegovom klubu za 15 tisuća eura po sezoni također osigura "pošteno" suđenje.

Sudsko vijeće je odlučilo da će bivši izbornik Igor Štimac umjesto 5. prosinca biti saslušan 12. prosinca, kada će biti ispitani posljednji svjedoci tužiteljstva, nakon čega na red dolazi obrana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter