Male stranke ispod praga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izborni zakon doista pogoduje velikim strankama i koalicijama, jer D'Hondtova metoda preracunavanja glasova maksimizira glasove u korist velikih igraca na politickoj sceni - a u slucaju 8. istarsko-rijecke izborne jedinice to znaci veliku pobjedu Kukuriku saveza.

Prema istraživanju koje je agencija Mediana Fides provela od 11. do 24. studenog na ukupno 4.000 ispitanika u Hrvatskoj, pa tako i u 8. jedinici, na ovim izborima u 8. jedinici prag ce prijeci samo Kukuriku i HDZ, a pritom Kukuriku savez dobiva maksimalnih 12 mandata, dok HDZ-u pripadaju dva mandata.

Prema tom istraživanju, ispod praga ostaju i Hrvatski laburisti s 3,7 posto, i Ladonja s 3,2 posto, i Nezavisna lista don Ivana Grubišica s 2,7 posto, kao i savez PGS-Ljubo Jurcic-BUZ s 2,1 posto. Toliko dobiva i HSLS, a cak je i HSP ispred regionalaca s 2,7 posto.

Buduci da cak 20,8 posto glasova otpada na manje stranke i koalicije, koje uopce ne prelaze prag, oni se preraspodjeljuju proporcionalno na stranke koje prolaze prag - a to je Kukuriku savez s ogromnih 63,8 posto te HDZ s 15,4 posto.

Ukoliko bi se ovo istraživanje pokazalo tocnim, tada bi u Sabor s liste Kukuriku koalicije ušli svi kandidati s liste - naime, Zlatko Komadina ce ici u Vladu, a umjesto njega svakako ulazi bliska suradnica Vojka Obersnela i osoba s podrškom Iblera, predsjednica kluba vijecnika SDP-a u Gradskom vijecu Rijeke Ana Komparic-Devcic. Kako u Vladu ni u Sabor nece ici Ivan Jakovcic, koji ostaje župan u Istri, svakako ulaze sva tri IDS-ova kandidata.

Ovo je vjerojatno jedina lista s koje više nece preostati niti jedna zamjena za Sabor, tako da prakticki nitko od kandidata osim Komadine i ne može završiti u izvršnoj vlasti.

S liste HDZ-a u Sabor ce, prema ovom istraživanju, uci Davor Božinovic i Josip Boric - a obojica ce, s obzirom na to da su sada dužnosnici u HDZ-ovoj Vladi, jedan ministar obrane, a drugi državni tajnik, karijeru nastaviti u parlamentu.(T. TOMICIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter