Malala želi biti premijerka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mlada pakistanska aktivistica Malala Jusafzai (16), dobitnica nagrade Saharov i kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, izjavila je u četvrtak u New Yorku da bi voljela postati premijerka svoje zemlje kako bi je spasila.

U razgovoru s novinarkom CNN-a Christiane Amanpour kazala je i da bi za nju bila "velika čast" dobiti u petak Nobelovu nagradu za mir. Upitana o kontradiktornim snovima da postaje liječnica ili se bavi politikom, te želi li postati premijerka, Malala je kazala da želi pomoći svojoj zemlji.

"Želim postati pakistanska premijerka", izjavila je ona novinarki. "Mislim da je to dobro jer zahvaljujući politici mogu spasiti cijelu svoju zemlju", dodala je ona. "Mogla bi odvojiti veliki dio proračuna na obrazovanje a i usredotočiti se na vanjske poslove", ocijenila je.

Malalu su 9. listopada 2012. teško ranili metkom u glavu talibani jer je loše o njima govorila kad je tražila pravo na školovanje za djevojke. Prebačena je u Veliku Britaniju na liječenje i postala je svjetska veleposlanica za prava djece. Napisala je autobiografiju, govorila pred UN-om i osnovala Zakladu Malala.

U četvrtak je dobila uglednu nagradu Saharov za ljudska prava Europskog parlamenta te postala favoritkinja za Nobelovu nagradu za mir.

"Da dobijem Nobelovu nagradu za mir mislim da bi to bila velika čast i više nego zaslužujem", izjavila je ona.

"Nobelova nagrada pomogla bi mi da počnem kampanju za obrazovanje djevojaka", dodala je ona. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter