Malala Jusafzai kod Baracka i Michelle Obama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mlada pakistanska aktivistica Malala Jusafzai nije dobila Nobelovu nagradu za mir u petak, ali je "dobila" veliki prijem u Bijeloj kući gdje se sastala s američkim predsjednikom Barackom Obamom i prvom damom Michelle.

Ovu 16-godišnjakinju teško su ranili talibani zbog njezina zalaganja za pravo djevojčica na obrazovanje. Pripadnik skupine Tehrik-e-Taliban (TTP, pakistanski talibani) pucao je 9. listopada 2012., Malali u glavu u gradu Mingora u dolini Swat, sjeverozapadnoj pakistanskoj regiji u kojoj su talibani nametnuli šerijatsko pravo od 2007. do 2009.

Oporavila se nakon liječenja u Velikoj Britaniji i bila je jedna od favoritkinja za Nobelovu nagradu za mir, koju je na kraju dobila Organizacija za zabranu kemijskog oružja.

Bijela kuća je priopćila da su predsjednik Obama i njegova supruga zahvalili Malali na njezinom "inspirativnom i strastvenom radu za obrazovanje djevojčica u Pakistanu".

"SAD se pridružuje pakistanskom narodu i mnogima diljem svijeta koji slave Malalinu hrabrost i njezinu odlučnost da promovira pravo svih djevojčica na obrazovanje i da ostvari njihove snove", navodi se u priopćenju Bijele kuće. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter