Mala zb(i)rka priča ide put Bologne

Feodora Gubaš Štifanić, Snježana Akrap Sušac, Iris Mošnja, Gordana Trajković i Rea Korani (Neven LAZAREVIĆ)
Feodora Gubaš Štifanić, Snježana Akrap Sušac, Iris Mošnja, Gordana Trajković i Rea Korani (Neven LAZAREVIĆ)

Autorice knjige priča za djecu "Mala zb(i)rka priča", Snježana Akrap Sušac i Feodora Gubaš Štifanić ovih su dana dobile sjajnu vijest. Naime, njihova je knjiga putem natječaja primljena za Festival dječje knjige u Bologni.

Hrvatska zemlja partner

- Jednostavno lebdim od sreće. Bologna svake godine dio svoga programa posvećuje detaljnije jednoj zemlji, ove je godine to Hrvatska, koja je zemlja partner i mi smo prije nekog vremena poslale knjigu u PDF obliku, prevele jednu priču na engleski, i poslale potrebne podatke. Sada smo dobile formulare o sudjelovanju. Još ne znam detalje, kako će sve to biti, no presretna sam i sigurno ćemo se nekako organizirati za sudjelovanje na ovoj manifestaciji koja traje od 30. ožujka do 2. travnja. Jednostavno, presretna sam, nismo očekivale da ćemo tamo dospjeti, a svaki pozitivan pomak iznimno nas veseli, jer znamo da nisu laka vremena za knjigu, kazala je Snježana Akrap Sušac.

Manifestacija se odvija na 20 tisuća četvornih metara prostora, a prošle se godine predstavilo 1.200 izdavača iz cijeloga svijeta. Sajam knjige u Bologni utemeljen je 1963. godine, a svake godine okupi više od 30.000 profesionalnih stručnjaka, nakladnika, autora i ilustratora te kontinuirano radi na tome da se dječja knjiga, a posebno ilustracija u slikovnicama predstavi kao zaseban umjetnički, dizajnerski, kulturni, a onda i edukativni i socijalni fenomen.

Snježana Akrap-Sušac, profesorica hrvatskog u Strukovnoj školi i Feodora Gubaš Štifanić, dizajnerica, odlučile su zajedno realizirati slikovnicu nakon slučajnog susreta i razgovora. Obje su napisale priče, koje je potom Feodora ilustrirala, a zahvaljujući Meditu i Biserki Vranić, knjiga, naslovljena "Mala zb(i)rka priča" ugledala je svjetlo dana.

Kraće forme

Riječ je o pričama za najmlađe, kratkim formama, vedrim, praćenim šarenim ilustracijama. Knjiga udovoljava standardima dobre knjige za djecu - donosi kratke, razigrane priče, šarene, djeci primjerene ilustracije, koje korespondiraju s tekstom.

Didaktika je prisutna, ali nije nametnuta, i tu su misli o dobroti, prijateljstvu, životinjama, dobročinstvu. Priče su dijelom vezane za pulski milje - nekima od njih je mjesto radnje Dječja knjižnica u ex Pionirskom domu, prisutna je i knjižničarka Vlasta, ima tu i knjigočudovišta, psića, žirafa, priča iz simbioze mašte i stvarnosti.

Sve su priče napisane na jednostavan, dječji razumljiv način i dosta jezgrovite, ima tu i humora, šale, smijeha, što je posebno izraženo u pričici naslovljenoj "Nedjeljni ručak kod bake B i djeda D".

Dijaloga nema puno, prevladava naracija, a ima i deskriptivnih dijelova, koji nisu predugi, obzirom da se radi o djelu za djecu. Te priče o ljubavi, prijateljstvu, hrabrosti i dobroti je uredila Gordana Trajković. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter