Mala škola obvezna za sve predškolce

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

U prostorijama Komunalne palače na konferenciji za novinare u petak su zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović predstavile uvjete upisa u obavezni program predškole za pedagošku 2014./2015. godinu. Kako je pritom rekla Puh Belci, ove je godine novina u predškolskom odgoju to što je program nekadašnje male škole, a sada predškole, obvezan. Upravo je u kolovozu usvojeni pravilnik o sadržaju i trajanju predškole kojim su se definirale sve smjernice kako provesti predškolu po sredinama.

Tri vrtića verificirala programe

- Naša je zakonska obveza, kao Grada bila da odradimo upise i danas smo upravo objavili javni poziv za upis u obvezni program male škole za tri vrtića koji imaju u Puli verificirane programe. To su Dječji vrtići Pula, područni vrtić Vjeverice u Ujevićevoj ulici 1, Dječji vrtić Rin-Tin-Tin, područna skupina Mondo Bimbo u Karlovačkoj 31 te privatni dječji vrtić "Titti" na Drenovici 18, rekla je Puh Belci.

Navodeći koji su dokumenti potrebni za upis izdvojila je popunjen i potpisani zahtjev za upis koji se može preuzeti na upisnim mjestima i službenim stranicama www.pula.hr, www.dvpula.hr i www.rintintin.hr, preslik Izvatka iz matice rođenih za dijete ili rodnog lista (neovisno o datumu izdavanja) te potvrdu nadležnog pedijatra za pohađanje dječjeg vrtića. Zahtjev za upis predaje se od 26. rujna do 3. listopada u vremenu od 8 do 12 sati.

- Mala škola započeti će s radom u listopadu, odmah nakon provedenih upisa i odvijat će se svakog radnog dana po sat i pol dnevno do 31. svibnja 2015. godine. Roditelji će na roditeljskom sastanku dobiti detaljnije upute o programu održavanja i vremenu realiziranja male škole ovisno o broju prijavljene djece, a očekuje se oko 60-ak djece, istaknula je Puh Belci i dodala da će to biti prvi ulazni podatak za Grad Pulu o broju djece predškolaraca koji nisu obuhvaćeni redovnim programom vrtića.

Besplatno za roditelje

- Naglašavam da su djeca upisana u dječje vrtiće već obuhvaćena i njihovi roditelji ne moraju ništa raditi, već se ovaj natječaj odnosi na onu djecu koja nisu u vrtićima, a obveznici su pohađanja škole u 2014./2015. Za njih vrijedi obveza pohađanja predškole od 250 sati prije upisa u školu i to u periodu od 1. listopada do 31. svibnja i tu je odgovornost na roditeljima da ih upišu. Program će provoditi odgajateljice, a najvjerojatnije će to biti u prostoru dječjeg vrtića Vjeverica na Monte Zaru gdje je i dosad bila Mala škola, navela je Puh Belci i rekla da je po djetetu država osigurala 20 kuna mjesečno, a sve ostale troškove pokrit će Grad, možda i Županija, dok roditelji ne plaćaju ništa.

Kao još jednu novinu navela je izmjene pravilnika za upis djece u predškolske ustanove u kojima su uvrštena dodatna dva boda djeci kojoj je odgođen upis u školu da bi im se osigurao kontinuitet pohađanja vrtića. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter