Mala scena INK-a: Razvod kao korak u (ne)slobodu

Violeta Tomić (Meta) i Iztok Valič (Karli) na Maloj sceni INK-a (M. ANGELINI)
Violeta Tomić (Meta) i Iztok Valič (Karli) na Maloj sceni INK-a (M. ANGELINI)

Komedija Iztoka Valiča "Srečno ločena" (Sretno razvedeni), u režiji Jaše Jamnika, iz produkcije slovenskog obiteljskog Valič Teatra, bila je preksinoć na programu ovotjednih Dana slovenske kulture u Istri, manifestacije koja završava danas koncertom zborova u porečkoj Sabornici, koji počinje u 19 sati.

"Srečno ločeni" s odličnim glumačkim parom Violetom Tomić i Iztokom Valičem, uprizoreni su na gotovo punoj Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, a pulska je publika odlično primila duhovitu i dinamičnu, laganu i ležernu, kazališnu priču o netom razvedenim supružnicima.

No, nije to bio običan razvod: Meta (Violeta Tomič) i Karli (Iztok Valič) odlučili su se sretno razvesti, "jer je njihov brak mrtav pa će im razvod otvoriti put u novi život". No, odmah čim sa suda, friško razvedeni, stignu kući nastaju problemi: od onih imovinske pa sve do "etičke" naravi. Kako nemaju novaca za kupnju još jednog stana, a iz ovog ni on ni ona ne žele van, prvo počinje podjela stambenog prostora i ostale imovine, a potom i utvrđivanje pravila zajedničkog sretnorastavljenog života.

Suočavajući se s novim "oslobođenim životom" Meta i Karli kopaju po svojoj prošlosti, svom starom braku, a novi život poprima i ne baš očekivane obrise. U prštavoj glumačkoj igri punoj gegova i naglašene komike, pred gledateljima glumci "žive" prizore iz jednog (razvedenog) braka. No tu je, zapravo stalno telefonira, i njihova 25-godišnja kći Špelca (glas preko telefona Mojca Fatur). Ona živi s dečkom i za koji dan se udaje, a roditelji su joj primjer vječne ljubavi. Njoj mama i tata nikako ne žele priznati da je njihovom braku došao kraj. Još kada čuju da je unuk ili unuka na putu, čim prije žele poništiti razvod.

Jednostavnu scenografiju predstave (dvosjed, tri Ikea stolića…) potpisuje Jože Logar. Kostimografkinja je Emina Kaliman, za glazbu je zadužen Gregor Strniša. Oblikovatelj svjetla i tona je Aleš Erjavec. Video potpisuje Marjan Arvaj. Inače, predstava "Srečno ločeni" je premijerno izvedena u rujnu prošle godine u Kulturnom domu Trzin. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter