Mala rupa, puno problema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buža na zidu može postati uzrokom sukoba izmedu susjeda, predmetom sudskog procesa, ali i otkriti složene meduljudske odnose, ljudske slabosti i neka sjecanja koja bi radije zaboravili. Stoga je farsa "Buža", koju su na kazališnim daskama poreckog Puckog otvorenog ucilišta sinoc odigrali clanovi glumacke skupine Dragon teatar iz Zadra, a održana je u sklopu trece veceri festivala i komedije Zlatni zub, naišla na pomalo suzdržan prijem publike. "Buža" je nastala prema tekstu Živka Jelicica, a režiju popisuje Maja Šimic.

Tople ljetne veceri susjedima šjor Viti (Mimi Zadarski) i šjor Peri (Milo Kucar) uglavnom su prilika za prazno prigovaranje i ogovaranje preko balkona, ali kada se izmedu zidova njihovih spavacih soba pojavi sporna rupa, smiješne prepirke na momente poprimaju intimniji karakter i otkrivaju neke od prešucenih tajni.

Nesretna buža postaje predmetom policijske istrage i sudskog procesa (oba ova organa vlasti tumaci Vinko Radovcic) i dovede do niza smiješnih situacija koje variraju na rubu farse i groteske.

Zanimljiv zadarski dijalekt, dinamicni i brzi obrati te sulude transformacije kojima Kucar prelazi iz uloge Pere u ulogu njegove supruge Terezije, mame smiješak publike. Brzu radnju prati i scena koja se jednako brzo transformira iz tržnice u sudnicu, spavacu sobu, balkon, ali i neke upecatljive situacije poput pripremanja (pravog!) roštilja na kazališnim daskama.

"Buža" je ispovjedaonica, gorko-slatka prica o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi, likovima koji se vole, mrze, podbadaju, namještaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih. Likovi koji su jaci na rijecima nego na djelima, u biti ranjivi i koji ce svojim slabostima izazvati smijeh, ali i gnušanje jer o njima otvoreno govore.

Predstava je premijerno izvedena lani. Zanimljivost je da je upravo ona prethodila službenom osnivanju kazališne skupine Dragon teatar iz Zadra, koja i u buducnosti najavljuje komedije prepoznatljivog humora na rubu farse i groteske, dostupnog probranoj kazališnoj, ali i široj publici.

Festival Zlatni zub nastavlja se u cetvrtak u 20 sati kazališnom predstavom "Kontrabas" zagrebackog Teatra Exit.


Podijeli: Facebook Twiter