Mala ribarska akademija: Mladi uče stare vještine

Morski crv privukao je pažnju polaznika akademije i turista
Morski crv privukao je pažnju polaznika akademije i turista

Kako je izgledao tradicionalni život starih fažanskih ribara i koje su vještine morali znati moguće je naučiti na Maloj ribarskoj akademiji Sardela, koju fažanska Turistička zajednica svake srijede organizira na malom molu preko puta crkve sv. Kuzme i Damjana. Osim brojnih izazova koje polaznici akademije trebaju savladati na molu, zasigurno je najzahtjevniji onaj na vodi, to jest veslanje tradicionalnom batanom, specifičnom za Fažanu.

Prvo izdanje akademije pohađalo je desetoro mladih iz Kampa vatrogasne mladeži u Fažani, koji su se pritom odlično zabavili. Prvu dvojicu polaznika radionice veslanja dočekao je ribar Fabrizio Valente, objasnivši im tehniku veslanja i način na koji trebaju zamahivati veslima.

- Veslao sam u običnoj barci, ali nikad nisam isprobao ovaj tip. Odlično je bilo, ovo je super iskustvo. Obavezno želim ponovno veslati, a tko zna, možda postanem i ribar, našalio se Aleks Križanac iz Žminja kad je izašao iz batane.

- I ja sam već probao veslati, i to u Limskom kanalu, gdje sam naučio tu vještinu. U početku mi je bilo teško, ali ubrzo već nije. Tata me naučio jer je pomorac. Iako mi se sviđa, ne razmišljam baš o veslanju nego o kupnji glisera, kaže njegov prijatelj Karlo Peteh, također iz Žminja.

Svi polaznici akademije preveslali su fažansku lučicu i za desetak minuta naučili promijeniti smjer i sinkronizirati se sa svojim partnerom. Ribar Valente uglavnom je bio zadovoljan izvedbom mladih polaznika te se prisjetio svojih prvih iskustava.

- Naučio sam veslati davno, kad sam imao desetak godina. Skakali smo po barkama i krali ih da bismo naučili veslati. Mladi danas žele probati, ali brzo se zasite. No, kad naučiš, nije teško. Prvi put je interesantno, dok se ne oslobodiš, rekao je Fabrizio Valente. Svaka vještina koju polaznici akademije trebaju savladati pomno je isplanirana te zahtijeva dobru koncentraciju i pažnju.

Druga na redu bila je škola soljenja sardela, koju vodi ribar Egidio Paris. Polaznici su morali u staklenke uredno poslagati sardele i po njima posuti krupnu sol. Osim polaznika, za stare ribarske vještine i alate bili su zainteresirani i turisti. Fažanac Sergio Filipić održao je tečaj pecanja te je polaznike učio zavezati udicu za najlon, namatati najlon, stavljati olovo te, na kraju, mamac. Nakon što su savladali tehniku punjenja igle za mreže, polaznici akademije su na radionici pletenja mreža, koju vodi Angelo Rabar, trebali napraviti deset oka na ribarskoj mreži te kod mentora Giannija Toffettija zakrpati dio mreže. Vještine tradicijskog ribolova uključuju i izradu čvorova te je stoga stručnjak za čvorove Blaž Piton polaznike naučio vezati dvije vrste - vrzni čvor za vezivanje stvari na barku te obični pašnjak čija je namjena vezivanje barke na bitvu. (Ana ŠIMIĆ/Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TJEDNOM PRILOGU ISTRA PLUS OD 10. KOLOVOZA


Podijeli: Facebook Twiter