Mala retrospektiva Bizjakovih crteža

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj galeriji Milotic postavljena je izložba crteža istaknutog pulskog likovnog umjetnika Martina Bizjaka. Izložba pod nazivom "Mala retrospektiva crteža" presjek je Bizjakovih crteža još od srednje škole, pa sve do radova novijeg datuma.

- Bizjak je u svojem radu godinama malcice zapostavljao crtež kao samostalnu umjetnicku disciplinu. Možda i zato što ga je opravdano respektirao. Crtež je inace osnova svih vrsta likovnog izražavanja. Vidljiv ili nevidljiv on je sveprisutan u likovnom stvaranju. Likovnjake privlaci njegova mekoca, prozracnost i neposrednost. U rasponu od ciste linearnosti do plošnih površina razlicitih rastera i tonova on ostavlja trag neposredne emocionalne i misaone cutilnosti, kazao je prilikom otvorenja izložbe Vlado Vlacic, umjetnikov prijatelj koji je ujedno proglasio izložbu otvorenom.

Iako smo ovog likovnog umjetnika i dugogodišnjeg pulskog kulturnog djelatnika dosada uglavnom sretali kao rasnog slikara, ovoga puta Bizjak skrece pozornost na njegovu ponovnootkrivenu strast - crtež.



Kako je sam zapisao u deplijanu koji prati izložbu, iz slikarskog ga je ateljea potjerala hladnoca, pa je tako ponovno u kuhiji poceo crtati olovkom. Novonastali radovi dio su opusa kojim se ovaj autor retrospektivno predstavio te javnost upoznao s nekim ostvareniima još iz srednjoškolskih (autoportert i izvanredan portet Majke u ugljenu) i akademskih dana (litografija) te u konacnici i novijim crtežima (serija radova veceg formata u olovci).

Ovoga puta Bizjak je javnosti predstavio svoju crtacku stranu s kojom se publika još nije imala prilike upoznati. Barem ne u posljednje vrijeme, koje Bizjak vrlo kreativno koristi i posvecuje mu pažnju stvarajuci svim raspoloživim sredstvima. Nakon retrogardnog izleta u crtacko ne bi cudilo da nas naš Martin pocasti još nekim iznenadenjem iz njegove umjetnicke „kuhinje".

Izložba se može razgledati do 24. studenog.


Podijeli: Facebook Twiter