Mala hidroelektrana Letaj otvara se u siječnju

Nabujala Boljunčica u studenom 2014. za vrijeme velikih kiša (D. ŠTIFANIĆ)
Nabujala Boljunčica u studenom 2014. za vrijeme velikih kiša (D. ŠTIFANIĆ)

Ovih se dana dovršava procedura ishodovanja dozvola za  malu hidroelektranu Letaj na Boljnučici u općini Kršan. Ovo postrojenje snage 245 kW izgradila je Kaptol grupa, a službeno otvaranje planiraju sredinom siječnja. Prva je to mala hidroelekrana s akumulacijom u Hrvatskoj s obzirom da se koristi već postojeća brana i akumulacija. Ostale male hidroelektrane su protočne i ne koriste akumuliranu vodu, jer je za male hidroelektrane gradnja brane i akumulacije ekonomski neisplativa. Sretna je okolnost da je na ovom mjestu brana već izgrađena i to 1970. godine radi obrane od poplava i navodnjavanje, ali je bila propusna u jednom dijelu.

Investicija gotovo 2,2 milijuna kuna

Investitori su građevinske radove započeli još na proljeće 2015. godine, a sam projekt idejno je započeo još 2009. godine.

Kako doznajemo od Jopise Čavlek, iz Kaptol Grupe planirana godišnja proizvodnja je između milijun i 1,5 milijuna kWh, a planirano vrijeme rada elektrane je osam mjeseci godišnje. S obzirom da u ljetnim mjesecima rijeka Boljunčica nema stalnih pritoka, u tom vremenskom periodu rad male hidroelektrane nije predviđen osim u slučaju ljetnih padalina koje su sve češća pojava kao posljedica klimatskih promjena u odnosu na dosadašnju hidrologiju, odgovara Josipa Čavlek na naše pitanje.

Investitor ističe da je hidroelektrana Letaj potpuno ekološko postrojenje koje ima pozitivan utjecaja na okoliš, a posljedično doprinosi smanjenju emisija CO2 i stakleničkih plinova, osigurava sigurnost i stabilnost opskrbe električne energije te ponovno vraća tok rijeke Boljunčice i regulira održavanje biološkog minimuma tijekom većeg dijela godine. U potpunosti je automatizirana, pa će za potrebe njezina rada biti zaposlena tek jedna osoba. Ukupna visina investicije iznosi 2.179.834 kuna. Kod izgradnje mHE Letaj angažirani su izvođači radova sa područja Istre.

Na pitanje koliko će novaca od koncesije prihodovati lokalna zajednica, Josipa Čavlek iz Kaptol Grupe odgovara kako su u obavezi plaćati vodne naknade i koncesijske naknade Hrvatskim vodama u ukupnom iznosu od šest posto od sveukupno proizvedene električne energije. (Jasna ORLIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter