Mala glagoljska akademija u Roču

Mali glagoljaši iz čitave Hrvatske okupili se u Roču (G. Č. Š.)
Mali glagoljaši iz čitave Hrvatske okupili se u Roču (G. Č. Š.)

"Glej ih! Mali glagoljaši! Klešu slova, tešu slova, pišu slova, crtaju hi… Sako slovo štorija nova! Sve bi, sve bi stili znati… Ča ni ura za poć spati?". Upravo s tim riječima nove glagoljaške himne, koju je na stihove književnika Daniela Načinovića uglazbio Toni Pernić, svake noći liježu i ujutro se bude polaznici ovogodišnjeg, 21. saziva Male glagoljske akademije "Juri Žakan" Roč.

Jednotjedna državna škola učenja glagoljice, jedina takve vrste u Hrvatskoj, okupila je pedesetak učenika šestih razreda iz 16 hrvatskih škola iz Pazina, Žminja, Buzeta, Buja, Sesveta, Tara, Savičente, Marije Bistrice, Klenovnika, Rovinja, Krnice, Ivanske, Lovrana, Ravne Gore, Vidovca i Novigrada.

Tema ovogodišnjeg saziva je "Glagoljica kroz kaleidoskop". Učenicima je na raspolaganju šest radionica; keramičarska, literarna, povijesna, novinarska, grafička i freskoslikarska, u kojima mogu štošta naučiti o glagoljici.

Žaknići su bili na dva poučna izleta, Alejom glagoljaša Roč - Hum te Putovima glagoljaša i freskoslikara po Istri, a za njih su organizirani brojni popratni kulturno-zabavni programi koji su otvoreni i za sve one koje to zanima.

- U otvorenu radionicu freskoslikarstva uključili su se čak i slučajni prolaznici i turisti. Bake s unucima iz Čakovca došle su u svom aranžmanu jer su čule za ročku akademiju, priča nam koordinatorica akademije.

Prvih dana ugostili su pravi mali grad divova, svirao im je etnomuzikološki i glazbeni div Goran Farkaš, a pogledali su i plesnu predstavu Ples divova Društva Naša djeca Buzet.

Djeci od dvije do sedam godina baka Librić priča priče za laku noć, istarske legende koje će ih uspavati. Za one malo starije Boris Biletić rezimira istarsku književnost, a četrdesetak učitelja i pedagoga prijavilo se na radionicu o kreativnom pristupu lektiri kroz tehnike fizičkog teatra. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter